Federer utolsó esélye az idei Wimbledon

Fotó: Getty Images / Clive Brunskill

-

Roger Federer utolsó nagy dobását a tenisz jelenlegi királya, Novak Djokovic hiúsíthatja meg. Kezdődik a habfehér tenisz, rajtol Wimbledon.


Szabadkártyával

Babos Tímea, az egyetlen főtáblás magyar teniszező nagyszerű a szezonban, még akkor is, ha az utóbbi GS-en, Párizsban egykori páros partnere, Kristina Mladenovic a második körben megállította. Babos most a szabadkártyás, 17 éves brit Katie Swan ellen kezd, aki nem okozhat problémát a világranglistán 45. magyar lánynak.


"Nyilván jó sorsolásnak mondható, hogy egy szabadkártyással kell játszanom. Jól kell teniszeznem, de az elmúlt hetek játéka alapján ez egy pozitív sorsolás. Várom a legjobbakat!" - nyilatkozta Babos honlapjának.


Babos tavaly párosban döntőzött, jól megy neki füvön


Babos a második fordulóban Coco Vandeweghevel vagy Katerina Bondarenkóval játszhat. A harmadik fordulóban pedig összefuthat azzal a Roberta Vincivel, akit egyszer idén már legyőzött, igaz kemény pályán.

Ami a mezőny többi részét illeti, érdemes megjegyezni a brit színekben versenyző Konta Johannát és a svájci színekben versenyző Bacsinszky Tímeát. Kontának remek szezonja van, 16. kiemeltje a tornának, Bacsinszky pedig 11.

A verseny egyértelmű legnagyobb esélyese a hatszoros bajnok Serena Williams, de a tavalyi döntős, idei Roland Garros-bajnok Gabrine Muguruzával is számolni kell.


Nem akar megállni

Novak Djokovic idén végre megnyerte a Roland Garrost, amivel több szempontból is biztosította helyét a sport halhatatlanjai között. Wimbledonban folytathatja a remeklést, az idei lenne a negyedik sikere itt, de ami ennél sokkal fontosabb, egy esetleges győzelemmel életben tartaná esélyeit a naptári Grand Slamre, azaz egy évben megnyerheti az Australian Opent, a Roland Garrost, Wimbledont és a US Opent. Ez utoljára 1969-ben, a legendás Rod Lavernek sikerült.


"Habár háromszor sikerült nyernem Wimbledonban, mégis úgy érzem, mintha először jönnék ide - kezdte a 12-szeres Grand Slam-győztes szerb. - Nagyon sűrű a szezon, Párizs után jobbnak láttam pihenni. Itt vagyok, és továbbra is azon jár a fejem, hogyan lehetnék jobb és jobb."

Nem jó hír ez Djokovic ellenfeleinek és ellenszurkolóinak, a szerb nem akar megállni, sőt. A sorsolása egyszerű, papíron először a legjobb nyolc között jöhet kemény ellenfél (Milos Raonic), majd az elődöntőben az a Roger Federer, aki majd az egész szezonban sérült volt. A döntőben a hazaiak kedvence (és az ő kedvenc ellenfele), a skót Andy Murray várhat rá.


Idén nem lesz Djokovic-Federer döntő


"Azért vagyok itt, hogy nyerjek - ezt már a 17-szeres major-győztes Roger Federer mondja. - Nagyon örülök, hogy itt lehetek, főleg azután, hogy Párizsban nem játszhattam." A tornát Federer sérülés miatt hagyta ki. "Nagy lökést adhat ez a torna a szezon hátralévő részére."

Federer Djokovic ágára került, de a sorsolása neki is barátinak mondható. Az egész idényben alig játszott, de amikor igen, akkor meggyőző volt a svájci legenda, főleg itt az utóbbi hetekben, a füves pályás szezon derekán. Azt mondja, nem zavarja már a háta, nyert azzal 88 tornát, de túl korai lenne még jósolni.

"A győzelemre még túl korai lenne gondolni. Először is ott van Novak (Djokovic) és Andy (Murray). Ők az esélyesek, nekem csak azzal kell foglalkoznom, hogy eljussak oda, ahonnan már csak pár lépés a cél - második hét közepe mondjuk. Muszáj túlélnem az első hetet."


2012-ben nyert utoljára, itt az utolsó esély


A svájci idén augusztusban ünnepli a 35. születésnapját, és a szakírók nagy része egyetért abban, hogy az idei Wimbledon lehet az utolsó esélye, hogy 2012 után ismét Grand Slamet nyerjen.


Andy Murray második kiemeltként egy fokkal jobb helyzetben várhatja a tornát, könnyű ágat kapott, csak akkor lesz baj, ha ismét a szerb áll a háló túloldalán. Murray 2013-ban 77 év után hozta el Nagy-Britanniának a wimbledoni serleget, akkor az az Ivan Lendl állt mellette, aki játékosként 8 GS-t nyert. A munkakapcsolat nem sokkal utána megszakadt, de csak mostanáig: Andy Murray ismét Lendl-lel a sorban indul a trófeáért.


Wimbledon Championships 2013 Winners Ball

Ismét együtt a nagy csapat!


"Nem félek attól, hogy elbukom. Én folyamatosan elbukom. Büszke vagyok a karrieremre, nem fájnak már annyira a vereségek. Novakot megvertem már párszor, a legfontosabb pillanatban 2013-ban például pont itt. Nem aggódom." - így Andy Murray Wimbledon előtt.

Minden és mindenki készen áll tehát, hogy egy újabb nagyszerű tornát lássunk, ahol bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet. Egy-egy nagyot szerváló könnyedén beleköphet a levesbe, de épp ezért szép sport a tenisz. Kezdődjék hát az év egyik legfontosabb sporteseménye.