Federer simán elbánt Djokoviccsal

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A harmadik helyen kiemelt Roger Federer két játszmában legyőzte a világelső, címvédő Novak Djokovicot a hétmillió dollár összdíjazású, kemény pályás londoni ATP-vb második fordulójában, ezzel máris bejutott az elődöntőbe.


„Vannak napok, amikor nem nyújtod a legjobbadat, sőt a közelében sem vagy” – mondta az egy óra 17 perc alatt elvesztett meccs után Djokovic. A szerb klasszis 22 nem kikényszerített hibát ütött a meccsen, és elismerte, hogy a hatszoros bajnok kiválóan variálta a játékát, egyetlen könnyű labdát sem engedett neki.

Federer most ismét a maga javára billentette a Djokovic elleni mérlegét (22-21), amelyben sosem vezetett Djokovic. Aminek viszont jobban örülhet a svájci, hogy máris biztosította a helyét az elődöntőben.A Stan Smith csoportban Djokovic és Federer mellett a japán Nisikori Kej, valamint a cseh Tomas Berdych szerepel. A vasárnapi első fordulóban Djokovic Nisikorit, Federer pedig Berdychet verte két játszmában. Kedden Nisikori verte Berdychet.

A másik, Ilie Nastaséról elnevezett négyesben a spanyol Rafael Nadal, a svájci Stan Wawrinka, a hazai közönség előtt szereplő Andy Murray és a spanyol David Ferrer kapott helyet. A hétfői első körös mérkőzéseken Nadal Wawrinkát, míg Murray Ferrert múlta felül két szettben.

A vb 1970 óta íródó történetében először nevezték el a csoportokat korábbi klasszisokról: az amerikai Smith nyerte az első, a román Nastase pedig 1971-ben a második versenyt.


Stan Smith csoport, 2. forduló:
Roger Federer (svájci, 3.)–Novak Djokovic (szerb, 1.) 7:5, 6:2
Nisikori Kej (japán, 8.)–Tomas Berdych (cseh, 6.) 7:5, 3:6, 6:3
Az állás: 1. Federer 2 győzelem/0 vereség, 2. Djokovic 1/1 (2-2), 3. Nisikori 1/1 (2-3), 4. Berdych 0/2