Feddhetetlen kormányt, előrehozott választásokat akarnak a románok

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Korrupt politikusok nélküli, feddhetetlen, szakmai érdemek alapján kinevezett kormányt kértek a civil szféra küldöttei pénteken Klaus Iohannis román államfőtől, aki a parlamenti pártokon kívül a civil társadalom és az utcán tüntetők képviselőivel is egyeztetni akart, mielőtt megnevezi miniszterelnök-jelöltjét.


A konzultáción részt vevő civilek a politikustársadalom megtisztítását, a törvényhozói kiváltságok eltörlését szorgalmazták, valamint azt, hogy a parlament ne akadályozza többé a tagjai ellen kezdeményezett bűnvádi eljárásokat.


Az elnök egyetértett azzal, hogy a politikustársadalom eljátszotta hitelét, ugyanakkor arra figyelmeztette beszélgetőpartnereit, hogy "nem elég az utcán kiabálni", a jogos bírálatokat megfogalmazók politikai szerepvállalására, aktivizálódására van szükség.


A pártok előre hozott választásokat akarnak

A parlamenti pártok előre hozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet - közölte Klaus Iohannis.


Az elnök azt mondta: a pártok vezetői megértették, hogy többről van szó, mint egyszerű kormányváltásról, az utcákon tüntető emberek sokkal mélyebb reformot, az egész politikustársadalom megtisztulását követelik. A konzultációsorozat ezért jövő héten is folytatódni fog egy mindenki által elfogadható minimális kormányprogram körvonalazása érdekében.

Victor Ponta eddigi kormányfő szerdán mondott le hivataláról a múlt heti bukaresti tűzvész miatt indult nagyszabású tüntetéssorozatra hivatkozva.