Februárban jön a 12z lemeze Nicolas Jaar kiadójánál

Forrás: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Kristóf Márton és Szabó Bálint duójának ez lesz az első önálló nagylemeze ebben a felállásban, illetve a második, amelyet a New York-i Other People ad ki. Itt a lemez borítója is, illetve a számok címei. A nemzetközi sajtó a vaporwave-hez hasonlítja a zenét.


A Trembling Air című lemezt február 26-án adja ki Nicolas Jaar kiadója, az Other People – írja a Factmag. A 12z trióként indult pár éve, egy ideje Kristóf Márton és Szabó Bálint duójaként működik, hozzájuk élőben néha csatlakozik az egykori harmadik tag, Porteleki Áron dobos.

Ezt a lemezt azonban már duóban vették fel, hasonlóan a másfél évvel ezelőtti Freefall Inspirationhöz, amelyet Pálfi György Szabadeséséhez írtak (minderről bővebben erre), de végül nem került bele a filmbe, viszont Nicolas Jaarhoz eljutott, ő pedig kiadta digitálisan.

A Trembling Airt azután vették fel, immár önálló lemezként, tavaly pedig a Wire egyik havi válogatásán meg is jelent róla egy szám. Ez volt a Names or Labels, amelyet aztán mi is betettünk a 2015 legjobb magyar zeneszámait összegyűjtő cikkünkbe, és amelyet a Factmag úgy ír le, mint a „vaporwave és a minimalista kompozíció keverékét”.A chilei születésű, de New Yorkban élő Nicolas Jaar amúgy 2012-ben járt Magyarországon, az Electronic Beats eseményén lépett fel. 2011-es Space Is Only Noise című lemeze kifejezetten népszerű volt a kritikusok körében, és elég közel került vele a fősodorhoz. Azóta kevésbé látványos és mondjuk, hogy kísérletibb dolgokkal foglalkozik, illetve saját és mások lemezeit jelenteti meg saját kiadójánál, többek között Lydia Lunch és Lucretia Dalt anyagait (mindketten léptek fel nálunk, utóbbi pár hónapja), vagy éppen a Teenage Jesus and the Jerks élő felvételeit, ha éppen ahhoz van kedve.

A 12z Trembling Air lemezéről azt írja a kiadó, hogy „a zene létrejöttének megértésére tett kísérlet, arról az ősi állapotról szól, amelyben nem volt a zenére szó, az csak egy rituális tevékenység volt, és az abban való részvétel az emberek mindennapjainak részét alkotta”. Lent látható a lemez borítója, Kristóf Krisztián rajzolta. A lemez nemcsak digitálisan, hanem vinylen is megjelenik február 26-án.

Az albumon szereplő számok címei a borító alatt találhatók, sőt, ha valaki összeolvassa őket, érdekes dologra jöhet rá.


A Trembling Air borítója Kristóf Krisztián munkája


01. Flying Across The Globe
02. Seeing From Above
03. Thousands Below
04. Like Endless Patterns
05. Making Their Endless Practices
06. Of Roots Hardly Known
07. With No Directions
08. Names Or Labels
09. Thus They Celebrate
10. Speechless Yet Echoing
11. The Ancient And Continuous
12. Trembling Of The Air

Kristóf Márton nevét onnan ismerhetik többen, hogy főszereplője volt Zomborácz Virág Utóélet című, szép sikereket elért filmjének – arról itt írtunk.