Februárban bemutatkozhat a nyugdíjasok pártja

Fotó: MTI / Varga György

-

A nercbundásokat és a falusiakat is megszólítanák.


Január végén a nyilvánosság előtt is bemutatkozik, februárban pedig politikai pártként működne az Idős Demokraták Szövetsége – írja a 168 Óra. Az IDSZ alapítói kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni, elsősorban olyan témákban, amelyek nem mélyítik a korosztály amúgy is erőteljes megosztottságát. Ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Az IDSZ indulni akar a 2018-as országgyűlési választásokon, s egyelőre nem szeretne együttműködni semmilyen létező párttal.

A lap szerint háborognak a nyugdíjasok, égnek a vonalak az időseket képviselő szervezeteknél. Az utolsó csepp a pohárban a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány és az 1,6 százalékos nyugdíjemelés volt.

„Tavaly november 30-án volt az első megbeszélés, amelyen megfogalmaztuk, hogy a civil szervezetek már nem elegek, szükség van a nyugdíjasok politikai képviseletére. Ott döntöttük el, hogy létrehozzuk az Idős Demokraták Szövetségét, és indulunk a 2018-as országgyűlési választáson. Jelenleg ugyanis


csak annak a szava hallatszik, aki bent ül a parlamentben

– mondta Kabai Tibor, a leendő párt egyik alapítója.

Rétegpárt akarnak lenni, elsősorban azokat a kérdéseket veszik majd elő, amelyekben konszenzus van az idős emberek körében, amelyekben együtt tud működni a „nercbundás rózsadombi hölgy és a falusi, templomba járó nyugdíjas is”. Az IDSZ célul tűzi ki az alapnyugdíj megteremtését, mert az alapítók szerint muszáj lépni az időskori szegénység ellen.

Kabai már tárgyalt több nyugdíjas civil szervezettel, amelyek ügyek mentén hajlandóak az együttműködésre, s meg tudják mozdítani összességében több százezres bázisukat.


Korábban már létezett nyugdíjaspárt – írja az Index. A Nyugdíjasok Pártja 1990-ben és 1994-ben el is indult, de alig szedett össze pár szavazatot. Magyarországon még nem volt rá példa, de nem is lehetetlen, hogy a nyugdíjasok pártja bejusson a parlamentbe. Szlovéniában például stabil politikai szereplő a Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS), amely 2014-ben 10 százalékos eredményt ért el, és Szerbiában is részesei a kormánykoalíciónak.