FBI: Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

A Hillary Clintonról szóló információkat ma is nyilvánosságra hozná James Comey. Az FBI igazgatója szerint az oroszok most is befolyásolják az amerikai politikát.


"Ma is nyilvánosságra hoznám a Hillary Clintonról szóló információkat" – mondta James Comey a szenátus igazságügyi bizottsága előtt. Az FBI igazgatója szerint nem befolyásolta az elnökválasztás eredményét, hogy nem sokkal a szavazás előtt hozta nyilvánosságra hozta a Donald Trump riválisáról szóló információkat.

Comey a meghallgatáson részben a tavalyi elnökválasztás idején tett lépéseiről és állásfoglalásairól, részben Oroszországnak az amerikai választási folyamatba történt esetleges beavatkozásáról beszélt.

Az FBI igazgatóját mindkét párt szenátorai össztűz alá vették. Chuck Grassley, a bizottság republikánus elnöke azt kérdezte tőle, vajon honnan indultak a sajtóhírek, hogy Trump kampánycsapatának tagjai és orosz tisztségviselők egyeztettek az elnökválasztási kampány idején.

A demokraták rangidős szenátora, Dianne Feinstein szerint Comey kettős mércét alkalmazott, amikor Clintonról adatokat hozott nyilvánosságra, miközben nem beszélt az Oroszország és a Trump-kampány közötti vélt kapcsolatok ügyében folyó vizsgálatról.

Az FBI vezetője mindkét állítást visszautasította: "enyhén émelyítőnek" tartotta, hogy fellépésével esetleg megváltoztathatja a választás eredményét, de semmiképpen nem döntött volna másként. "Katasztrofális lett volna, ha nem beszélek." Comex szerint döntése akkor vált véglegessé amikor kiderült, hogy Loretta Lynch igazságügyi miniszter egy arizonai repülőtéren találkozott Bill Clinton volt elnökkel, a demokrata elnökjelölt férjével.

A Trump-csapat esetleges orosz kapcsolatairól szólva Comey azt mondta, a vizsgálatok még mindig tartanak, a részletekről tájékoztatta Rod Rosenstein helyettes igazságügyi minisztert. Konkrétumok említése nélkül azt állította: az orosz kormány jelenleg is részt vesz az amerikai politika alakításában.

Az FBI igazgatója szerint „szándékai és képességei miatt Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt a földkerekség bármely nemzetére".