Fazekast nem zavarja, hogy másolt tanulmányra fizettek 40 milliót

Forrás: Coop

-

Az MSZP-s Mesterházy Attilát érdekelte, mikor követeli vissza a Földművelésügyi Minisztérium a tanulmányra elköltött pénzt. Nem követelik.


A Bors még január 20-án írt arról, negyvenmillió forintot fizettek a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért a minisztérium háttérintézményei Fazekas Sándor miniszter barátjának.


A tárca a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től rendelte meg a tanulmányokat, melynek a vezető tisztségviselője Horváth László, milliárdos üzletember. Horváth a lap szerint 22 éve jó barátja Fazekasnak, ráadásul a miniszter annak a Kunszövetségnek az elnöke, amely Tiszteletbeli Nagykunkapitánnyá választotta Horváthot, aki amúgy Ka­zahsztán tiszteletbeli konzulja is.

Később kiderült, a milliókért rendelt tanulmányokban sok az általános töltelékszöveg, az egyikben ráadásul 20 oldalt átvettek egy juhtenyésztési tankönyvből, forrásmegjelölés nélkül. A plagizáló tanulmány szerkesztője közleményben magyarázkodott, szerinte ő a hibás mindenért, nem a minisztérium vagy a konzul cége. A forrásmegjelölést pótolják, a tanulmányt nem tudományos vagy oktatási műként készítették.


Mesterházy Attila írásbeli kérdést intézett Fazekas Sándor miniszterhez, hogy mikor követelik vissza a Törökszentmiklós i Mezőgazdasági Zrt.-től a tanulmányokért fizetett csaknem 40 millió forintot, miután azokban jelöletlen szövegátvételek és más egyezések is fellelhetők.


A miniszter válaszában azt írta, a „Kazahsztán juhtenyésztésének fejlesztéséért” című tanulmánynál a Haszonállat-génmegőrzési Központ volt a megbízó, a szerződő fél.


A Minisztérium a tanulmányt szakmai szempontok alapján jóváhagyta, és az egyébként jól használható, a céloknak megfelelő tartalmát elfogadta. 

A másolást sajnálatosnak tartja a minisztérium, ám a tanulmány a minisztérium által meghatározott szakmapolitikai céloknak megfelelt, ígymeglátásom szerint a Minisztériumot kár nem érte

- írta a miniszter. A tanulmány szerkesztője, és az eredeti szöveg írója között esetleg felmerülő szerzői jogi jogvita nem érinti a tárcát, így további lépéseket a minisztérium nem tesz. (A választ a 444.hu vette észre.)