Fazekas szerint jól végezte munkáját a letartóztatott agrárattasé

-

A földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor szerint az azóta letartóztatott Kiss Szilárd agrárattasé hivatali idejében jelentősen nőtt a mezőgazdasági kivitel Oroszországba. 2012-2013-ban 25 százalékkal nőtt a keletre irányuló agrárexportunk -mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában.


Arra viszont, hogy Kiss szilárd magánemberként milyen tevékenységet folytatott, nincs rálátása a miniszternek -hangsúlyozta. Kiss Szilárdról az Index hétfőn írt, miszerint Kiss bár nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon, mégis miniszteri megbízottként dolgozhatott Moszkvában. Kissről az a hír járta, hogy orosz prostituáltak egész sorának intézett vízumot. A lap információi szerint Kiss azért bukott meg kétszer is a 2013-as ellenőrzésen, mert kiderült, hogy alvilági kapcsolatai vannak. Ezenkívül a januárban letartóztatott Kiss Szilárd Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel is alapított közös céget Moszkvában.


Fazekast a parlamentben Mesterházy Attila MSZP-s képviselő is megkérdezte a múlt héten arról, hogy miért ragaszkodott Kiss Szilárd személyéhez. Március 18-án kelt írásbeli válaszában a miniszter azt írta, hogy „Kiss Szilárd letartóztatása, illetve büntetőügye nem áll semmilyen összefüggésben azzal a munkával, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium számára végzett". Fazekas válasza szerint Kiss diplomataként Moszkvában dolgozott, nem volt a miniszter közvetlen munkatársa. Kiss munkabérén kívül semmilyen más juttatásban nem részesült.


Kiss Szilárd nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatban titkosításra hivatkozva a Földművelésügyi Minisztérium nem adhat tájékoztatást - írta.