Faterok nyomában, avagy híres focisták gyermekei a pályán

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

Higuita repked a kapuban, Maldini irányítja a védelmet, Zidane szervez a középpályán, Romario fejezi be a támadást. A képzeletbeli akció egy gálameccsen is végigfuthatna, ám most másról van szó: nevezett labdarúgók exfocista édesapjuk útját követve futballkarrier építésébe fogtak. Vajon utolérik-e az öregeket?


Wojciech Szczesnynek, Javier Hernandeznek és Niko Kranjcarnak sikerült az, ami Diego Maradona Jr.-nak, Charlie Sheringhamnek vagy Paul Dalglishnak nem: befutni a sztárfutballista papáéhoz hasonló pályafutást. Napjainkban többen is próbálnak édesapjuk hátszelére támaszkodva, netán a név miatt rájuk nehezedő nyomás ellenére érvényesülni. Összeszedtünk egy csapatnyira való futballistapalántát, akiknek sikerülhet. A háló előtt a korábbi extravagáns kolumbiai kapuslegenda, René Higuita fia, Cristián áll. A 20 éves fiú az első osztályú Deportivo Cali alkalmazottja és már az U20-as nemzeti csapatban is bemutatkozhatott. Arról egyelőre nincs információ, hogy mennyit gyakorolják otthon a skorpiórúgást. Tejfelszőke, mint az apja, a Barcelona mezét viseli, mint az apja tette, de vele ellentétben nem a csatársorban, hanem a védelemben játszik. Ő Sveinn Gudjohnsen, Izland büszkeségének, Eidurnak 15 esztendős utódja. A családban a nagypapa is válogatott volt, szóval Sveinnnek nincs könnyű dolga a sorminta folytatását illetően. 5736722698_014bd61db5 Sveinn Gudjohnsen Marvin Sammer ugyan középpályásként szerepel(t) a Bayern München és az Unterhaching utánpótlás csapataiban, de ahogy anno az aranylabdás papát, most őt is egy sorral hátravonjuk létszámhiány miatt. A 19 esztendős fiatalember egyelőre nem emelkedik ki a korosztályából, de még megteheti. Harmadik generációs Maldiniként apu (Paolo) és nagyapu (Cesare) példáját követve Christian is hátul járőrözik. A 17 éves középhátvéd a Milan Primavera csapatában pallérozódik, méghozzá a fater korábbi játszópajtása, Filippo Inzaghi irányítása alatt. Részt vett már többször az első csapat edzésén, bemutatkozása tehát úgy tűnik, csak idő kérdése. Egyébként öccse, a négy évvel fiatalabb Daniel is a Milan ifijei között tanulja a becsúszó szerelés alapjait, amiről Clarence Seedorf tudna bővebben mesélni.


A védelem bal oldalának felügyeletét jókora megelőlegezett bizalommal Cristofer Roberto da Silva Horváth kapja meg. A furcsa név magyarázata: a kisfiú édesapja egy rövidke győri kalandnak köszönhetően nem más, mint a 125-szörös brazil válogatott balbekk, Roberto Carlos. Ha a nyolcéves Cristofer apuci tehetségének csak a negyedét örökölte, évekre megoldódtak a magyar válogatott balhátvéd gondjai, merthogy édesanyja magyar. Egy sorral előrébb a jobb oldalon nem meglepő, hogy egy Beckham kap lehetőséget. David legidősebb fia, Brooklyn most 15 éves és meglepetésre nem a Manchester Unitedben, hanem Fulhamben adja be a szögleteket. Édesapja világjárásának köszönhetően edzett a Paris SG mellett az MU fiataljaival, mégis a londoni klubnál kötött ki (ahol egyébként csapattársa egy bizos José Mario Mourinho nevű kapus, a nagy José első szülött gyermeke). A Spiceboy szerint komoly potenciál van a kölökben, akár angol válogatott is lehet. beckhamék Beckham és a fiúk A labdák összegyűjtésének feladata Diego Poyeté. A Charlton Athletic 18 esztendős középpályásának édesapja a Sunderland jelenlegi menedzsere, a korábbi uruguayi válogatott játékos, Gustavo Poyet. Diego kapott már meghívót az angol U17-es együttesbe – a hír persze eljutott az urugayi szövetséghez, amely természetesen megpróbálja világoskék mezbe bújtatni a tehetséges játékost. Legnehezebb dolga ebből a tizenegyből minden bizonnyal a hátán Zidane névvel futballozó Enzónak van. Zizou legnagyobb fia egyelőre jó úton halad, hiszen a héten behívták az U19-es francia együttesbe.  A 19 éves középpályás a Real Madrid akadémiáján nevelkedik többek között aranylabdás és világbajnok apja tanácsait hallgatva. José Callejón, a Madrid korábbi, a Napoli jelenlegi szélsője szerint a gyerkőc mozgása, labdavezetése, cselei szinte egy az egyben a legendás papát idézik.

Bizonyára sokan emlékeznek az 1994-es labdarúgó világbajnokság Brazília-Hollandia meccsén bemutatott bölcsőringatós gólörömre. Bebeto így ünnepelte fia születését, akit Matheusnak keresztelt el a korábbi aranylabdás német labdarúgó után. Nos, a gyermek azóta felnőtt és a Flamengóban támadó középpályásként mutatott remek játékának köszönhetően az U20-as brazil válogatottban is bemutatkozhatott. A támadósort korábbi brazil kedvencek csemetéi sajátítják ki. Rivaldo 18 esztendős fia, Rivaldinho, azaz „Rivaldócska” megfordult a Barcelona híres utánpótlás bázisán, a La Masián, amikor a nemrég visszavonult papa épp ott boldogította a szurkolókat. Májusban igazolt a brazil Mogi Mirimhez, ahol egyszer-kétszer bizonyította, kinek a génjeit örökölte.Akad még exbarcás legenda a sorban, itt van végezetül Romário poronyta, a most 19 esztendős Romarinho. A katalán fővárosban született csatár megfordult otthon a Vasco da Gamában, jelenleg a Brasilensében keseríti a védők életét. Sikerrel teszi, mert szóba került már a Barcelona B-csapatához való igazolása.