Farokméregetésbe fordult a kampány, tényleg pánikban a republikánusok

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

Ami Donald Trumpnak egy diadalmenet betetőzése, az a Republikánus Pártnak súlyos egzisztenciális válság. A szuperkedd után a republikánusoknak egyértelmű lett: túl későn jöttek rá, hogy ellenséges területfoglalással volt dolguk. Donald Trump eddig néha még szórakoztató is volt, de most már nekik is ijesztő, hogy nagy valószínűséggel ő lesz a 2016-os elnökválasztás republikánus jelöltje.


Az idei republikánus kampány színvonalát jól jelzi, hogy a Donald Trump elkerülhetetlen győzelmét hozó szuperkedd előtt Marco Rubio a harmadik helyének minden elkeseredettségével az ingatlanmágnás péniszméretével kezdett el kampányolni. Szó szerint.


Magasabb, mint én. Olyan 188 centi körüli, ezért sem értem, hogy a keze miért csak akkora, mint egy 158 centis emberé. Látták a kezeit? Ekkorák. És tudják, mit mondanak azokról a férfiakról, akiknek kicsi a kezük

– szórakoztatta a választókat két nappal a szuperkedd előtt Virginiában, és bár sokan úgy értékelték, épp itt volt az ideje, hogy a floridai szenátor ledobja végre a jófiús maszkot, a hétvégi kampánygyűlésen azért elég mély mocsárba süllyedt.


Utóbb ráadásul kiderült, hogy Virginiát is Donald Trump nyerte meg, további hat másik állammal együtt, amivel végleg ugyan még nem döntötte el a jelölti versenyt, de megszilárdította annyira az előnyét, hogy a republikánusok kétségbeessenek, a demokraták pedig elkezdjék dörzsölni a kezüket. Egy friss CNN/ORC közvélemény-kutatás szerint Hillary Clinton, sőt még Bernie Sanders is megverné Trumpot, ha most tartanák az elnökválasztást.A farokméregetésbe forduló kampány is azt jelzi, hogy ennél kétségbeesettebben nagyon rég vergődött a Republikánus Párt, amely mindent elkövetne, hogy ne egy rasszistának, fasisztának, szexistának kikiáltott jelölttel vágjon neki a 2016-os elnökválasztásnak, amire a szuperkeddi eredményekből ítélve egyre kevesebb esélye van. Ami ugyanis Donald Trumpnak egy diadalmenet betetőzése, az a Republikánus Pártnak súlyos egzisztenciális válság. A pártvezetők közül sokan fogadkoztak, hogy soha nem fogják támogatni a milliárdost, és sokakban felvetődött az is, hogy párt túléli-e egyáltalán a 2016-os választási évet.

A republikánusok azt remélték, hogy ez a pillanat soha nem jön el, de a szuperkedd után kénytelenek szembenézni azzal, hogy Donald Trumppal kell vonulniuk a Fehér Házért. Ráadásul nem csak, hogy besöpörte Trump a szuperkeddet, de az egyetlen még versenyképes ellenfele, aki egynél többször tudott győzni ellene, nem már, mint a republikánus kongresszusi vezetők nemezise, Ted Cruz texasi szenátor, aki akkor érzi a legjobban magát, ha a „washingtoni kartellt” ütheti. Márpedig, ha választani kellene Cruz és Trump között, a republikánus politikai elit jó része bajban lenne, mert legszívesebben egyiküket sem választaná.Nem csoda hát, hogy ha eddig jót röhögtek is Trumpon, most már pánikolnak. Csakhogy nagyon úgy néz ki, hogy a republikánusok túl későn kaptak észbe, hogy megállítsák a kampányt a saját valóságshow-jává formáló Trumpot.

Ezt legalábbis részben magyarázza, hogy Trumpot nehéz komolyan venni. Az amerikai sajtó, a politikai blogok, az elemzők fél évvel ezelőtt olyan meggyőződéssel állították, hogy Trumpnak semmi esélye versenyben maradni a jelöltségért, mert vagy a saját félresikerült beszólásaiba bukik bele (amelyek bármely más jelöltnek a bukását eredményezték volna), vagy a párt húzza ki alóla a talajt, hogy tényleg könnyű volt elhinni: csak átmeneti bohóckodásról van szó, amikor élesbe fordul a választási procedúra, már igazi politikusok fognak egymásnak feszülni. A procedúra már Iowában élesre fordult, a szuperkedden pedig már-már lefutottnak is lehet tekinteni a versenyt – Trump javára. Trump ellentábora pedig továbbra is megosztott: Ted Cruznak és Marco Rubiónak is van még oka arra, hogy versenyben maradjon. Az előbbi nyert Texasban és Oklahomában, az utóbbi pedig végre megszerezte az első győzelmét Minnesotában.Trump színrelépésével párhuzamosan megjelentek az elméletek is, hogy miként lehet majd megállítani. Ehhez nyilván óriási változásra lenne szükség: vagy Trump támogatottságának kellene összeomlania, vagy valamelyik ellenfelének kellene szárnyakat kapnia. Csakhogy eddig egyik forgatókönyv sem valósult meg a szuperkeddig, sőt még a szuperkedden sem, és, ha a következő két hétben sem fog megvalósulni, akkor a Republikánus Párt 2016-os jelöltjét Donald Trumpnak fogják hívni. (Március 15-én Marco Rubiónak és John Kasichnek is nyernie kellene a saját államában.)

A Trump-ellenes erők azért még próbálkoznak – bár erőknek túlzás nevezni őket, mert eddig megdöbbentően tehetetlenek. A párt legnagyobb pénzügyi támogatói mindenesetre ülést hívtak össze kedd estére, hogy megbeszéljék, hogyan tovább. És egyelőre a párt prominensei is csak beszélnek. Lindsey Graham szenátor például azt mondta a CBS-nek, hogy Ted Cruz a párt egyetlen reménye arra, hogy megállítsák Trumpot. „És nem vagyok benne biztos, hogy ez működni fog” – tette hozzá. Karl Rove, George W. Bush kampányainak a fő stratégája egy februári rendezvényen republikánus kormányzók és donorok előtt arról beszélt, hogy Donald Trump jelöltségének katasztrofális következményei lennének a Republikánus Pártra nézve.Paul LePage, Maine republikánus kormányzója ugyanekkor arra próbálta meg rávenni a kormányzó kollégáit, hogy nyílt levélben határolódjanak el Trumptól, hiszen az ő győzelme mély sebeket ejtene a párton. Az ötletet elvetették, Donald Traump pedig azóta sem veszített a lendületéből, sőt. A kulisszák mögött minden, Trump feltartóztatására tett kapkodó kísérlet elbukott. Az ingatlanmágnással szemben egyetlen jelölt mögött sem tudott felsorakozni a párt, miközben Trump már odavonzotta magához a New Jersey- kormányzót, Chris Christie-t, aki így az eddigi legkomolyabb dezertőr lett a republikánusok soraiból.

De nem járt sikerrel a donorok meggyőzése sem. A New York Times birtokába jutott dokumentumok szerint republikánus kampánystratégák a párt támogatóit próbálták rávenni arra, hogy hozzanak létre egy úgynevezett szuper PAC-et Trump kiiktatására, és még reklámokat is készítettek, hogy hirdessék, mennyire alkalmatlan Trump az elnökségre, de ez a kezdeményezés is elhalt.

A New York Times szerint Trump jelöltsége olyan történelmi léptékben mérhető erővel rázná meg a pártot, és olyan szakadást okozna, amire utoljára több mint fél évszázaddal ezelőtt került sor, amikor polgárjogi mozgalom idején a déli fehérek tömegesen kezdték elhagyni a Demokrata Pártot. Ben Sasse nabraskai szenátor például már arról beszélt, hogy akár új pártot is kész alapítani, ha Trump nyeri meg a jelöltséget.