Farkas Ágnes: Én egy ilyen marha vagyok, aki nem áll be a sorba

Fotó: VS.hu / Földi Bence

-

Kocsis Mátét választották elnöknek a Magyar Kézilabda Szövetség pénteki tisztújító küldöttgyűlésén. Ellenfele, a Vas Megyei Szövetség elnöke, Farkas Ágnes még a jelöltlistára sem kerülhetett fel, mert a küldöttgyűlés ezt nem támogatta. A volt válogatott kézilabdázónővel beszélgettünk az eseményt követően.


Kívülről ez egy nagyon sima meccsnek tűnt...

Játszottam én már idegenben, ahol senki nem drukkolt nekem. Nincs ezzel semmi gond, én azt érzékeltem, és továbbra is kitartok amellett, hogy vannak azért támogatóim és nagyon sok olyan ember, aki esetleg nyilvánosan nem akar szembe állni az erővel, de azért a háttérben dolgozik, és a hangját akarja hallatni. Nehéz ezt megfogalmazni... A hátam mögött ülők is fogták a vállamat, hogy »Ne haragudj, Ági«. Nem haragszom senkire, sőt örülök neki, demokratikus választás volt, túl vagyunk rajta, hátradőlhetek én is, számot vethetek. Rengeteg olyan feladatnak ugrottam már neki én is, ami esetleg reménytelennek tűnt, de bele kellett vágni, mert a hangomat akkor is hallatni kell.

Volt olyan pillanat, amikor te tényleg komolyan hittél abban, hogy megnyerheted?

Ha nem úgy ugrottam volna ennek neki, hogy komolyan gondolom, akkor bele se kezdtem volna.


Szóval abszolút komolyan gondoltam, egy csomó ötletem van most is, és biztos, hogy sok mindent másképp csinálnék, sőt az is lehet, hogy még jobban is.

Szerinted lesz köztetek párbeszéd? Bele tudsz és akarsz folyni a munkába?

Ezt folyamatosan számon kell kérni az elnök úron. Szerintem ezt a sajtó és a közvélemény is meg fogja tenni, és ez az elnök úr vállát nyomja majd, nem az enyémet. Én Vas megyében megkaptam a teljes bizalmat, a tagság továbbra is szeretné, ha én lennék az elnök, ettől függetlenül nekem is sok mindent át kell gondolnom, mert nyilván nem vagyok a sportág ellensége. És ha azt érzem majd, hogy az én személyem miatt esetleg bármilyen kárt vagy hátrányt szenved a vasi kézilabda, akkor valószínűleg félre fogok állni. De azt azért mindenkinek tudomásul kell vennie a szakmában, hogy Farkas Ági kiáll, akár egy-két, sőt négy év múlva is egy újabb tisztújításra, ha úgy érzi, hogy van kiért kiállni.

Nagyon régóta benne vagy a sportban, egy ideje sportvezetőként is. Láttál-e a kézilabdában töltött évtizedeid alatt a mostanihoz fogható tendenciát, vagyis hogy a politikának egyre nagyobb szerepe van az élsportban?

Ez látszik most, igen, nézd végig a sportági szövetségeket és a klubokat. Persze, vannak kivételek, ahol a szakma ezt még nem engedi meg, és tudja tartani magát, de nem ez a jellemző. Hanem hogy inkább engednek a politikának. Ez magyar sajátosságnak tűnik sajnos, én viszont olyan ember vagyok, aki annál jobban ellenáll, minél inkább presszionálják.


Farkas Ágnes a küldöttgyűlésen


Mennyit számított szerinted, hogy egy aktív, kormánypárti politikus indult, és mennyit az, hogy még a választás előtt meghirdette a szupercsapatát?

Sok PR-fogást alkalmazott, az biztos. Engem egyelőre nem győztek meg, és továbbra is kitartok amellett, hogy ráléptünk a sárga útra Vetési Ivánnal, és az nagyon jó volt, de ha erről most letérünk, akkor Óz sem fog segíteni.

Sárga út ide vagy oda, azért ami az eredményességet illeti, nem túl jó a helyzet. Se férfi, se női vonalon, leszámítva a férfi BL-t, ahol versenyben van még a Veszprém és a Szeged is.

Nagyon nehéz helyzetben van a sportág, kardinális feladatok vannak, és nem a taopénzek lenyúlását kell preferálni. Minden tekintetünket a fiatalokra kell fordítanunk, hogy újra csillogjon a szemük, és hogy új Farkas Ágik jöjjenek, akik lehetőséget kaphatnak arra, hogy világversenyen játszhassanak. Egy akadémia ehhez nem elég, regionális bázisok kellenének. Állati sok feladat van, remélem, az új elnökség jól fogja megoldani ezeket.

Azért ez az egész így nagyon sértő volt, azt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ez már nem a kézilabdapályán folytatódó játszma, és itt most már nem úgy kell rám tekinteni, mint aki a kézipályán osztja a pofonokat. Itt arról van szó, hogy egy sportág érdekeit nézem. Rengeteget kaptam a kézilabdától, és talán én is letettem már valamit az asztalra.


Van egy olyan mondás, hogy pályán maradni, hát igyekszem, de ne tekintsenek úgy rám, mint egy pofonokat osztó kézilabdázóra.

Oké, innen most hazamész, és akkor elengeded ezt az egész történetet?

Igen, ezt el. Hátradőlök, és összegzem. Ezt csináltam sportolóként is. Azt nem hiszem, hogy valamit elrontottam volna. Kiállok mindenért, ami miatt ezt az egész ügyet vállaltam, és ha kell, akkor felemelem majd a szavam. Én egy ilyen marha vagyok, aki nem áll be a sorba.


Az új elnök, Kocsis Máté


Kocsis: Készen állunk

Nincs szükség drasztikus átalakításra – hangzott el a küldöttgyűlést követően az új elnök és elnökség közös sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté szerint azonban vannak olyan területek – mint például az utánpótlás vagy az infrastruktúra –, ahol komoly lemaradással küszködik a kézilabda. Az elnök kijelentette, mindenképpen szélesíteni kell a sportág bázisát, ehhez pedig sok pénzre és szervezésre van szükség.


„Köszönjük a küldöttek nagy arányú bizalmát, de ez nagy felelősséggel is jár. Készen állunk a vállalt munka elvégzésére” – mondta Kocsis, majd hozzátette, a sportágat „még elérhetőbbé” kívánják tenni. A népszerűsítéshez elengedhetetlenek a jó médiakapcsolatok, így került az elnökségbe Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

Kocsis Máté alapvetően jónak tartja a szövetség nemzetközi kapcsolatrendszerét, ám a továbbiakban a meglévőknél „erősebb pozíciókat” szeretnének kiharcolni az európai, illetve a nemzetközi szövetségben.


A Magyar Kézilabda Szövetség új tisztségviselői:

  • Elnök: dr. Kocsis Máté
  • Alelnökök: Pálinger Katalin, Marosi László
  • Az Elnökség további tagjai: Bardóczy Gábor, Győrfi János, Oláh Sándor, Radulovics Bojana, Szabó László Zsolt, dr. Tállay András
  • Tiszteletbeli elnök: Mocsai Lajos
  • A Felügyelőbizottság elnöke: dr. Mezei János
  • A Felügyelőbizottság tagjai: Prohászka Csaba, dr. Teschmayer Gábor


Kövesse a VS.hu sportrovatát a Facebookon!