Falat bontanak a pécsi Csontváry Múzeumban a képek Pestre hozásához

Fotó: MTI/MTVA / Kálmándy Ferenc

-


Tavaly nyár óta napirenden van egy tervezett budapesti Csontváry-kiállítás, amelyet eredetileg a Várkert Bazárban szerettek volna megrendezni, azonban időközben a Honvéd Főparancsnokság Várban található, egykori épületébe tették át. Mostanában nem érkezett friss hír a kiállításról, amelyet több szakmabeli is ellenez, elsősorban a nagyméretű festmények sérülékenysége miatt, de a Pécsi Stop nevű internetes oldal arról adott hírt, hogy megkezdődtek a festmények Budapestre szállításának előkészületei.


Úgy tudják, hogy mivel több nagyméretű festményt - köztük a Mária kútja Názáretben és a Baalbek címűt - nem feltekerve, hanem kerettel együtt akarnak szállítani, meg kell bontani a pécsi Csontváry Múzeum épületét a festmények elszállításához. Információik szerint a bontási munkálatokkal együtt a szállítás 170-180 millió forintba fog kerülni.

A Csontváry Múzeumot tavaly októberben újította fel a Pécsi Egyházmegye, a lap értesülése szerint 102 millió forintból. A Pécsi Egyházmegye a lapnak megerősítette a szállítás és bontás tényét.