Fakivágás a Hajógyárin: a helyiek fapusztításról beszélnek

-

Balesetveszélyessé vált 146 fa a Hajógyári-szigeten, ezért a Sziget Kft. engedélyt kapott az óbudai önkormányzattól arra, hogy ezeknek egy részét kivágja – értesült az Index. Egy Főkert-vizsgálat szerint a fák valóban életveszélyesek, és fenyegetik a futókat, fesztiválozókat, a helyiek azonban tömeges fapusztításról beszélnek.


A Galériaerdőben található növények a K-hídi bejárat mellett, a hídtól balra eső részen vannak. 146-ból 75 fa van a kerület telkén, a többi a fővárosi önkormányzathoz tartozó területen áll. Az Indexnek levelet írtak az óbudai civilek, miszerint furcsállják, hogy a Sziget Fesztivál helyszínéül szolgáló Hajógyári-sziget több ezer fájából pont az említett, kisebb összefüggő területen vált életveszélyessé 150 fa.


Gerendai Károly az Indexen keresztül reagált a levélre: szerinte a szóban forgó terület évek óta problémás, nincs rendesen karban tartva. A fesztiválokon eddig lekerítették a veszélyessége miatt, és nem használták. Nemrég felvetődött, hogy a Sziget Kft. rendezze a környezetét, ezért egy felmérést készíttettek a Főkerttel minden egyes fáról. A vizsgálat 146 esetben talált veszélyes fát, amelynek a kivágását és pótlását javasolták. Ennek és az utak rendbetételének a 23 millió forintos költségét a kft. felvállalta, és jelezték szándékukat az önkormányzatnak, amely végül elfogadta a tervet. Gerendai szerint a rendezett területet a fesztiválon már meg tudják majd nyitni annak veszélye nélkül, hogy a sátorozókra rádőlne valamelyik fa.


Egyelőre 75 kerületi fa kivágását engedélyezték. További 11, a fővárosi önkormányzat telkén álló fa kivágása is tervben van, de erre még nincs engedély, a maradék 42 darab balesetveszélyes fa kivágásáról pedig még nem született döntés.

A fákat a Főkert fogja kivágni a Sziget Kft. megbízásából.


A kerületi polgármesteri hivatal közleménye szerint a kivágott fák pótlását darabszámuk kétszeresével – 150 db –, faiskolából származó, első osztályú, 20/25-ös törzskörméretű (8 cm törzsátmérőjű), előnevelt fákkal kell teljesíteni, méghozzá a kivágást követő egy éven belül.