Faji gyűlölet szításának vádjával jelentették fel Robert Ficót

-

A szlovák kormányfő a múlt héten jelezte szándékát, miszerint megakadályozza bármiféle muszlim közösség létrejöttét az amúgy az európai átlagnál jóval kisebb muszlim közösséggel bíró Szlovákiában.


Robert Fico a múlt héten, a kölni tömeges molesztálások hullámain kezdett el a szlovák asszonyok miatt aggódni. Most feljelentette valaki e-mailben. A bűnvádi feljelentés jogcíme: faj- és nemzetgyalázás, illetve etnikai, nemzetiségi és faji gyűlölet szításának gyanúja. Egy ilyen bűncselekmény elkövetéséért a szlovák jogrend 3 évig terjedő szabadságvesztés büntetés róhatja ki.

Egyébként a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet korábban már reagált a kölni eseményekre és Fico kijelentéseire. A szervezetet aggodalommal töltötték el a németországi történések, ugyanakkor elutasította, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal.

Szlovákiában a muszlim közösség a többségi lakossághoz viszonyított aránya a nyugat-európai országokéhoz képest, de a régió országaihoz mérve is rendkívül alacsony, számuk az öt és fél milliós lakosságú országban 3-4 ezret tesz ki, többségük a volt Jugoszláviából és utódállamaiból származik.