Fájhat most az Isis istennőről elnevezett cégek feje

-

Mielőtt az Iszlám Állam mozaikszóként kisajátította volna, tucatnyi szolgáltatás és vállalat nevezte el magát a házasság, egészség és bölcsesség egyiptomi istennőjéről, azaz Isisről (magyar helyesírással: Ízisz). A brutális kivégzésekről készült videók és különösen a múlt heti párizsi merényletek után azonban kevés név van, amely rosszabbul festene egy plakáton, mint az ISIS.


Az rt.com cikke szerint most éppen a 7,2 billió dollárt érő, óriási amerikai gyógyszergyártó cég, az Isis Pharmaceuticals vette erősen fontolóra a névváltoztatást. Stanley Crooke, a vállalat elnöke tavaly még úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy nem kívánnak nevet változtatni. Azt mondta, hogy 25 éve viseli cége az egyiptomi istennő nevét, vagyis előbb használtak, mint ahogy az Iszlám Állam kisajátította magának a mozaikszót.


A párizsi merényletek után azonban a vállalat szóvivője már úgy nyilatkozott, hogy túl sok negatív asszociáció társul már a névhez, amiért el kell gondolkozniuk a névváltoztatáson. Tavaly októberig csak az Egyesült Államokban 270 amerikai cég vagy termék nevében szerepelt az ISIS szó. Közülük sokan már névváltoztatásra kényszerültek.