Fajgyűlölőknek a hadseregben nincs helye

Forrás: AFP

-

Határozott hangon lépett fel a fajgyűlölet ellen az amerikai légierő coloradói akadémiájának vezetője, miután a campuson öt kadétjelölt fajgyűlölő feliratokat talált az ajtaján.


Jay Silveria altábornagy pénteken összehívta a fakultás mintegy 4000 hallgatóját és emelt hangon közölte velük: ki innen a fajgyűlölőkkel!

A Denverhez közeli Colorado Springs hadiakadémiáján korábban öt afroamerikai kadétjelölt fajgyűlölő feliratokat talált az ajtaján. Az altábornagy, aki augusztusban vette át az intézmény irányítását, az aulába rendelte a hallgatókat, aki nem fért be, az a belső televíziós láncon követhette a diákokhoz intézett beszédét.

A The Washington Post tudósítása szerint Silveria közölte a hallgatókkal: a fajgyűlöletnek a hadseregben nincs helye. „Ha nem tudtok másokkal méltóságteljesen és tisztességgel bánni, akkor menjetek el innen!” - mondta. Majd javasolta, hogy a beszédét nyugodtan rögzítsék a mobiltelefonjaikon, de aztán később nézzék is meg többször, hogy okuljanak belőle.

"Az ilyen magatartásnak soha nem volt és soha nem is lesz helye az amerikai légierőnél" - szögezte le és sérelmezte, hogy az ajtókra festett fajgyűlölő szavak miatt nincs egyöntetű felháborodás az akadémián. Utalt az Egyesült Államokban sok helyütt tapasztalható rasszista megnyilvánulásokra és kiemelte: a légierő akadémiája az ország sok vidékéről sokféle embert vonz, sokféle férfit és nőt, sokféle élettapasztalattal, társadalmi-családi háttérrel, neveltetéssel. "A különbözőség ereje egyesít és tesz bennünket sokkal erősebbekké"- fogalmazott.

Beszédét az akadémia feltette a Facebook-oldalára, ahol péntek óta több mint 1,7 milliónyian nézték meg. A kommentárok egyöntetűen dicsérték az altábornagyot. "Így kell válaszolni a rasszizmusra Amerikában" - írta internetes oldalán a The Washington Post is.