Facebookozásban elsők, mobilnetezésben utolsók vagyunk

-

Érezhetően javult a szélessávú internet elterjedtsége Magyarországon, viszont még mindig csak az emberek fele rendelkezik legalább alapfokú digitális ismeretekkel.


A digitális gazdaságról és társadalomról szóló dokumentum szerint hazánk a 21. helyen áll az unióban, csak hét országot előzünk meg, ez derül ki az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentéséből – írja a Portfólió.

A közzétett jelentés szerint a magyar internetezők 55%-ának van legalább 30 megabites kapcsolata, ez jelentős javulás a 2016-os 37%-hoz képest. Ráadásul európai összevetésben sem állunk rosszul, a tizedik legmagasabb nálunk a szélessáv elterjedtsége. A mobilnetben viszont jelentős a lemaradásunk, hiszen 100 emberre csak 43 előfizetés jut, miközben az EU-ban ez a szám 84. Ezzel Magyarország a huszonnyolcadik, utolsó helyen áll ebben a mutatóban.

A Bizottság felmérése szerint a magyar emberek 78%-a használ internetet, egy éve még 72% volt ez az arány. Ugyanakkor csak az emberek 51%-ának van legalább alapfokú digitális képessége, ami alatta van az 56%-os EU-átlagnak.

A felmérés arra is kitért, hogy mire használják a magyarok leggyakrabban az internetet. A legmagasabb arányt a híreknél mérték, 88%-a a felhasználóknak tájékozódott az internetről, ami Európában is az ötödik legmagasabb arány. Emellett 83% használt saját bevallása szerint közösségi oldalakat, amivel pedig egyenesen éllovasok vagyunk az EU-ban. A bankolásban és a vásárlásban viszont még mindig le vagyunk maradva.