Facebookos megosztás miatt sérelemdíj jár a tatai önkormányzatnak

-

10 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére kötelezett jogerősen a bíróság egy nőt, aki megosztott egy kritikus bejegyzést a Facebookon. Ezzel a döntés szerint megsértette a tatai önkormányzat jó hírnévhez való jogát. A TASZ jogvédő szervezet a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordul a döntés miatt.


A nőt a polgármesteri hivatal és az önkormányzat is beperelte, miután megosztott bejegyzést, amely szerint az önkormányzat előbb eladott egy ingatlant, majd később a felújított épületet drága pénzen visszabérelte. Több kommentelő szerint rosszul gazdálkodtak a város vagyonával.

A bíróság első fokon megállapította, hogy a megosztással sérült a felperesek jó hírnévhez való joga, és ötven-ötven ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a beperelt nőt, írta honlapján a TASZ.. Másodfokon a polgármesteri hivatal igényét elutasították, az önkormányzatnak fizetendő sérelemdíjat pedig tízezer forintra mérsékelték.

A TASZ azonban továbbra is úgy véli, hogy "az önkormányzatok vagyongazdálkodásának kritizálása alapvető jog, és az állami szervek nem hivatkozhatnak a jó hírnevük védelmére az őket ért kritikával szemben". Ezért a szervezet a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordul, írták.Már egy facebookos megosztás sem veszélytelen! Ügyfelünk sem gondolta volna, hogy a leghétköznapibb tevékenység, egy...

Szerző: TASZ2015. október 30.

A tatai önkormányzat még 2014 decemberében közölte, hogy mindenkit feljelent, akik megosztották egy kommentelő „rosszindulatú, valótlan tényállításait” egy ingatlanüggyel kapcsolatban. Szerintük ugyanis Tata akkori vezetése 2000. júniusában a piaci ár közel duplájáért értékesítette a Wágner házat, amely azóta négyszer cserélt gazdát, és jelenlegi tulajdonosa végezte a felújítást.