Facebookján posztolta, hogyan szervezték be ügynöknek

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Magács László, az Átrium Film-Színház igazgatója Facebook-posztban hozta nyilvánosságra, hogyan szervezték be ügynöknek, és milyen jelentéseket kellett írnia a 80-as évek elején – olvasható a színház.hu portálon.


Magács 1981-ben vonult be a katonasághoz, majd több áthelyezés és fenyegetőzés után civil ruhások szervezték be.


Magács László, az Átrium Film-Színház igazgatója Facebook-posztban hozta nyilvánosságra, hogyan szervezték be ügynöknek


„Viszonylag gyorsan az írnokiban találtam magam, mert azon kevesek közé tartoztam, akik gépelni tudnak. A kiképzés után a századparancsnok berontott az irodába, és üvöltve rugdalt ki, mert hogy én a rendszer ellensége vagyok, és az ilyeneket mind egy szálig golyófogónak kellene használni, ha háború lenne. (Nem volt.) Új századba kerültem. Napközben kubikoltam, este a könyvtárszobában ültem.


Eltelt pár hónap, és hívattak. A katonai titkosszolgálat tisztjei és néhány civil ruhás várt egy szobában. Megint elhangzott a »rendszer ellensége« minősítés, a »könnyen beleeshet a 10%-os elhullási keretbe« megjegyzés (most megtudtam, hogy ilyen nem volt, de akkor nagyon is valóságosnak tűnt). Felhívták a figyelmemet arra is, hogy a »futkosón« – ez a katonai börtön – eltöltött idő nem tartozik bele a szolgálati időbe, tehát akár életem végéig sorkatona lehetek, ha nem vigyázok magamra. »Gondolkodjak el ezen.«

Eltelt újabb pár hónap. Hívattak. A szobában most civil ruhások vártak. Kicsit szabadkoztak, amiért ilyen nyers volt az előző beszélgetés, de segíthetnek. Itt kell aláírni. Aláírtam” – írja Facebook-bejegyzésében az Átrium igazgatója.


Magács László azért állt elő most a történettel, mert nem volt a kezében semmiféle írásos anyag, és nem akart olyan helyzetbe kerülni, hogy valamire rosszul emlékszik, és nem is tartotta valójában érdekesnek a történetet.


"Nonszensznek tartom, hogy 2016-ban még mindig elő lehet venni ezt az ügynökkártyát, és kijátszani emberek ellen."


"Nonszensznek tartom, hogy 2016-ban még mindig elő lehet venni ezt az ügynökkártyát, és kijátszani emberek ellen. Elkeserítőnek tartom, hogy ez a dolog még mindig nincs a helyére rakva. Bármennyire is azt gondolom, 'kényszer alatt cselekedtem', igyekeztem nem ártani senkinek, és az első adandó alkalommal, amikor már nem éreztem a közvetlen életveszélyt, ki is ugrottam, mégis az életemnek egy olyan titkától akartam megszabadulni, ami terhelt. Szörnyű volt. A halálfélelem, a kiszolgáltatottság, az elveszettség, a manipuláltság. Elkeserítő volt 21-22 évesen egyedül maradni ezzel a teherrel. Viseljék ezt a terhet azok, akik megteremtették ezt a rendszert' - zárja írását Magács László, aki bejegyzéséhez levéltári dokumentumot is mellékelt.