Facebook-bűnözés a vád a két újságíró ellen

-

Újságírókat vettek őrizetbe Mianmarban.


Őrizetbe vették a legnagyobb mianmari napilap két vezető újságíróját pénteken, mivel a vádak szerint egy Facebook-bejegyzésükkel rágalmazást követtek el egy befolyásos politikussal szemben.

Than Htut Aung, az Eleven Media Group színes személyiségként ismert vezérigazgatója és az angol nyelvű lap főszerkesztője, Vai Phjo a nap folyamán önként jelentkezett a hatóságoknál – közölte Rangun keleti körzetének rendőrfőnöke.

A két újságíró ellen a délkelet-ázsiai ország vitatott hírközlési törvénye alapján indítottak eljárást. A szabályozás jogvédők szerint túl tágan határozza meg a törvénybe ütköző cselekedeteket. Az újságírók egy vasárnapi cikkükben, illetve hétfőn, a közösségi médián tett bejegyzésükkel korrupcióval gyanúsították meg a 47 éves Phjo Min Theint, aki Aung Szan Szú Kji mianmari vezető pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) egyik felemelkedő csillagának számít. Thein elutasította a vádakat, amelyek szerinte rágalmazásnak minősülnek.

A tavaly őszi választásokat követően a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji került hatalomra, de a hatóságok ennek ellenére továbbra is őrizetbe veszik a közösségi médiát használókat, amennyiben bejegyzéseikben kifogásolnivalót találnak. Jogvédők aggodalmukat fejezték ki a mianmari sajtószabadsággal kapcsolatban.