Fa Nándorék hajója árboctörést szenvedett

Fotó: MTI / Imoca Ocean Masters / Th.Martinez

-

Fa Nándor és Perényi Péter hajójának, a Spirit of Hungarynek eltört az árboca a Transat Jacques Vabre (TJV) kétszemélyes vitorlásversenyen.


A magyar páros 15 csomós észak-nyugati szélben hajózott mintegy 65 tengeri mérföldre Madeira szigetétől, amikor bekövetkezett a baleset. A hajósok nem sérültek meg, csak a Spirit of Hungary.

A duó árboc és vitorla nélkül, motorral tart Madeira felé, további részleteket azonban csak a biztonságos partot érés után ígért a csapat.

A két évtizede a leghosszabb transzatlanti, korábban a Kávé útja néven ismertté vált verseny résztvevői Észak-Franciaországból hajóztak ki a La Manche csatornán, majd dél-nyugati irányban átvitorlázva az Atlanti-óceánt, 5400 tengeri mérföldet tesznek meg a célig. A TJV célállomása idén is a brazíliai Itajaí városa, mely Rio de Janeirótól 1000 kilométernyire van délre.

A versenyen négy kategóriában 42 hajó és 84 vitorlázó indult. A 60 lábasok (IMOCA hajóosztály) között húsz vitorlás rajtolt el olyan neves hajósokkal, mint a brit Alex Thomson, a francia Armel Le Cléach, Marc Guillemot és az egyformán Vendée Globe-győztes Vincent Riou, valamint Michel Desjoyeaux. Ennek a hajóosztálynak világbajnoki verseny a TJV, egyben felkészülés a jövő évi Vendée Globe szóló földkerülő viadalra.