Fa dőlt rám. Mit tegyek?

Forrás: olvasónk felvétele

-

Ki a felelős? Ki áll a háttérben? Kinek a kottájából játszott a vihar? És úgy általában ki fizeti ki, ha egy fa kilapította az autónkat?


A felmérés még bőven zajlik, így nem lehet tudni pontosan mekkora károkat okozott a szerdai vihar – Lázár János több milliárd forintról beszélt csütörtökön – az viszont már biztos, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb felhőszakadásán vagyunk túl.


A Népliget járt a legrosszabbul


Hol a legnagyobb a pusztítás?

A Főkert első, gyors vizsgálata alapján a főváros pesti oldala kapta a vihar rosszabbik részét. A Margit-szigeten csupán három fa dőlt ki, a Gellért-hegy is megúszta a pusztítást, a Népligetben azonban háború utáni állapotok uralkodnak, gyökerestül kifordult fákat lehet látni. A képet árnyalja, hogy a Főkerthez csak a fővárosi fák egy része (133 ezer sorfa, 97 ezer parki fa, több millió négyzetkilométer zöldfelület és természetvédelmi terület) tartozik, az összes fáról nincs adatuk.

Kié a fa az autómon?

Vidéken egyszerű a helyzet, amennyiben nem valakinek a magánterületéről dőlt ki a fa, a helyi önkormányzat a tulajdonos. Budapesten kerületenként változik, hogy az adott környék fái benne vannak-e a főváros GPS-adatokat is tartalmazó fakataszterében. Ráadásul ez a rendszer nem is érhető el jelenleg nyilvánosan, így ha látnak egy remek fát, nem tudnak rákeresni, mégis mi ő és mikor ültették. A Főkert ügyfélszolgálata (zöld szám: +36 80 277 275) azonban meg tudja mondani a hely behatárolása után, hogy az adott növény hozzájuk tartozik-e. Ha nem, akkor a kerület tud információval szolgálni.


Óbudai fakataszter az önkormányzat honlapján, nincs minden kerületben ilyen


És ha kiderül, hogy kié a fa?

„Ha egy fa kidől azért egy ember felelős, a tulajdonos. Ez az esetek többségében az önkormányzat vezetője, a polgármester" – mondta Móczár Béla igazságügyi szakértő, aki korábbi interjúnkban karakánul kiállt egy csomó fa kivágása mellett, és szerinte a mostani viharban is főleg a beteg, kivágásra érett fák dőltek ki. Így aztán miután kiderítettük, ki az autónkat behorpasztó fa tulajdonosa, neki lehet benyújtani a számlát. Ha a növény a kerület tulajdona, akkor a kerületi ügyfélszolgálatot érdemes felhívni, rögtön a biztosító után.


Felmérés: minden fának kartonja van, mint az orvosnál az embereknek


Miért dőlnek ki gyökerestül a fák?


A fizika tehet mindenről. Gyökerestül akkor fordulnak ki a fák, ha nagyobb mennyiségű, akár egy egész havi, csapadék esik le, amit erős széllökések kísérnek. A felázott, fellazult talajba a gyökerek nem tudnak elég erősen belekapaszkodni, ezért dőlnek ki a fák. Különös veszélyben vannak ilyenkor az öregebb – Budapest nagy közparkjaiban 80-100 éves fákat is találni – növények, amelyek magasba nyúló, nagy lombkoronájába könnyen akaszkodik bele a szél.

De hát megvannak még a gyökerei, nem lehet visszaállítani?

A Főkerttől sajnos azt az információt kaptuk, hogy a kidőlt fa menthetetlen. A tartógyökérzet és a vékonyabb gyökerek elszakadása után vége a dalnak.

Kit kell szidni?

„Lehet szidni Horthy Miklóst meg Ferenc Józsefet, mert ültettek fákat” – mondta a VS.hu-nak Móczár Béla, aki megismételte, hogy a fővárosi fák egy része kivágásra, cserére érett. Az igazságügyi szakértő szerint a fővárosnak egy tízéves fásítási tervre lenne szüksége, de a polgármesterek félnek a fakivágások miatt elpártoló választóktól.

És ha egy tetőcserép hullott le?

Az épületekről leeső tárgyak által összetört dolgok valószínűleg a legkellemetlenebb fajtái a vihar miatt bekövetkező károknak. Alapvetően az épület tulajdonosa a felelős, és ha az épületnek van károkozói felelősségbiztosítása, akkor az a biztosító téríti meg a javítás árát. De ezek az ügyek könnyen el tudnak húzódni, míg megállapítják, hogy elhanyagolt volt-e a tető, erős volt-e a szél és a többi.


Olvasói fotó a tegnapi viharról


Mi történt a biztosítók szerint?

Nem fogjuk meglepni önöket, a biztosítók adatai ugyanazt mutatják, amit az olvasóink által beküldött fotók (galériánkat itt találják). Többnyire az épületek tetejét sodorta le a viharos szél, illetve autókra döntött fákat és letört nagy ágakat. Az ország egyes területein diónyi nagyságú jégszemek verték le a házak homlokzatát és törték be az ablakokat. Ezek mellett pincék áztak be és több helyen villám rongálta meg az elektromos berendezéseket. A Generali biztosítóhoz 500 millió forintnyi kárbejelentés futott be 2300 bejelentőtől délutánra. Az Allianzhoz a vihart követő nap első két órájában 800 bejelentés érkezett, az átlagos kárösszeg százezer forint.

Őrizgessem-e a törött ablakot, kisült laptopot?

Enyhék az éjszakák, de azért nem annyira, hogy jó legyen ablak nélküli házban lakni. Az üvegkárokat a javításról szóló számla ellenében meg szokták téríteni a biztosítók szemle nélkül is. A kárt ettől még be kell jelenteni, illetve fontos, hogy körbe is fotózzák a vihar által megrongált épületrészt, berendezéseket. Ha más nincs kéznél, a mobilos fotó is megteszi. A villámcsapás által tönkretett eszközök esetében ragaszkodhatnak a biztosítók a kárszakértői vizsgálathoz, ezeket ne dobják ki azonnal.

Most, hogy mindenkire rádőlt minden, mennyit kell sorban állni?

Most, hogy megint meleg van kint, senkit nem biztatnánk személyes ügyintézésre. A biztosítótársaságok online ügyfélszolgálatán kárt is lehet bejelenteni. Fotókat lehet küldeni az interneten. Ráadásul a weboldalak a nap huszonnégy órájában működnek, nem mennek ebédelni, kávézni meg haza a családjukhoz az ügyintézők.Bónuszkérdés

Ez volt az apokalipszis?


Nem. A Jelenések könyve szerint az sokkal bürokratikusabb, angyalok törnek fel pecséteket, embereket jelölnek meg, leereszkedik az égből egy város, láncra verik a Sátánt, csapások történnek. És nem is az Armageddon volt, mert abban meg Bruce Willis űrhajózik jobbra-balra.