Ezt tudni eddig a párizsi mészárosok utáni hajszáról

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

  • A francia rendőrség reggel rajtaütött egy párizsi lakáson, ahol több feltételezett terrorista bujkált. Az akció hat órán át tartott Párizs Saint-Denis negyedében.
  • 2 vagy 3 terrorista, köztük egy nő meghalt, összesen 8 embert letartóztattak, 5 rendőr könnyebben megsérült és lelőttek egy rendőrkutyát is.
  • Szerda estig hivatalosan senki nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, hogy a pénteki terrortámadások kitervelője a megölt terroristák között volt.
  • A párizsi főügyész csak annyit közölt, hogy sem ő, sem a korábban megnevezett és körözött Salah Abdeslam nem volt a letartóztatottak között.
  • Francois Hollande francia államfő bejelentette hogy a 3900 önkormányzati rendőrt is felszerelnek fegyverekkel.
  • A francia kormány február végéig meghosszabbítaná a terrortámadások után elrendelt rendkívüli állapotot.


Rajtaütés a saint-denis-i lakáson Párizsban

A rendőrök a pénteki terrortámadások után, a Bataclan szórakozóteremnél talált telefonban talált SMS alapján jutottak el a párizsi Rue du Corbillonon lévő 2. emeleti lakáshoz. Úgy gondolták, itt találják a merényletek fő szervezőjét, Abdelhamid Abaaoudot.


A környéket lezárták, majd tűzpárbajba keveredtek a lakásban bujkálókkal. A hat órán át tartó támadásban lelőttek egy férfit, egy fiatal nő felrobbantotta magát, és a francia belügyminiszter szerint egy harmadik holttestet is találtak a lakás romjai között.

A halottak személyazonosságát hivatalosan nem közölték, a francia főügyész se azt nem erősítette meg, hogy egy harmadik halottat is találtak, sem a Washington Postnak azt a titkosszolgálati forrásból származó értesülését, hogy az egyik férfi Abdelhamid Abaaoud.


A délelőtt történéseiről itt olvashatja az összefoglalót


Ami estig kiderült a terroristákról

  • A robbanómellénnyel öngyilkosságot elkövető nő a francia sajtó szerint Hasna Aitboulahcen, Abaaoud unokatestvére, aki korábban egy 2014-ben csődbe ment, Beko Construction nevű céget vezetett. A 26 éves nő, bár sosem járt Szíriában vagy Irakban, felajánlotta szolgálatait az Iszlám Államnak, és az ő SMS-e vezette nyomra a rendőröket. Jó ideje figyelte a francia titkosszolgálat és a rendőrség is. Mindez meg nem nevezett forrásokból származó sajtóértesülés, a hivatalos azonosítás még tart.
  • Hivatalosan még tart a másik vagy két másik halott terrorista azonosítása is. Elképzelhető, hogy egyikük Abaaoud, és akkor a rendőrtámadás elérte egyik célját.
  • Nyolc embert tartóztattak le, de korábban megnevezett terrorista nincs közöttük. Így ha Salah Abdeslam, akit vasárnap óta fényképpel köröznek, sincs a halottak között, akkor jelenleg is szökésben van. A rendőrség azt feltételezi, hogy egy Citroen Xsarával menekül.
  • Mint kiderült, a belga rendőrség tudott arról, hogy az Abdeslam-testvérek radikalizálódtak és az Iszlám Állam szolgálatába szegődhetnek, ki is hallgatták őket, de nem történt semmi. Salah bátyját, Brahimot, a pénteki támadások egyik öngyilkos merénylőjét volt felesége részeges, drogos munkakerülőként írta le.


Abaaoud, a belgiumi közellenség


Február végéig tarthat a rendkívüli állapot Franciaországban

Francois Hollande francia államfő bejelentette hogy a 3900 önkormányzati rendőrt is felszerelik fegyverekkel. Eddig ugyanis csak az országos csendőrség és rendőrség alkalmazottainak volt fegyvere.


A francia kormány tárgyalt arról a javaslatról, amely szerint február végéig meghosszabbítanák a terrortámadások után elrendelt rendkívüli állapotot. Ennek értelmében házi őrizetbe kerülhetne gyakorlatilag minden terroristagyanús ember, sőt elég lenne, ha csak az ismeretségi körük vagy a viselkedésük ad okot gyanúra. Könnyebb lenne feloszlatni egyesületeket és csoportokat is. A javaslatról csütörtökön szavaz a nemzetgyűlés.

Azonosították a párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát (ebben a számban a kórházban elhunyt sérültek nincsenek benne). A 352 sérültből 195 embert még mindig kórházban ápolnak, 41-en vannak intenzív osztályon, közülük három állapota életveszélyes.

A párizsi terrortámadásról szóló összes cikkünket itt olvashatja.


Rendőrségi akció Saint-Denis-ben - képes összefoglaló