"Ezt Szíriáért kapjátok!" kiáltással késeltek a londoni metróban

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Három utast szúrtak meg, a Scotland Yard terrorista indíttatású támadásról beszél. Az Iszlám Állam a párizsihoz hasonló merénylettel fenyegette meg Nagy-Britanniát.


A londoni metróban elkövetett támadás gyanúsítottja „Ezt Szíriáért kapjátok!” kiáltással megszúrt három utast, akik közül az egyik súlyos nyaksérülést, a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett. A támadás London északkeleti részén, a Central metróvonal Leytonstone nevű állomásán történt. A merénylőt a szinte azonnal a helyszínre érkező rendőrök elektromos sokkolóval leterítették, majd őrizetbe vették, és egy londoni rendőrőrsre szállították.

Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka hivatalos közleményben jelentette be, hogy a rendőrség „terrorista incidensként” kezeli a támadást. A rendőrség azt vizsgálja, hogy a tettesnek voltak-e kapcsolatai terrorszervezetekkel.

Nagy-Britannia csütörtökön kapcsolódott be az Iszlám Állam szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe, miután a kormány erre vonatkozó indítványát a londoni alsóház előző nap, tízórás vita után jelentős többséggel jóváhagyta.

Walton szombat éjjeli nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában érvényben lévő terrorkészültség szintje nem változott, továbbra is a második legmagasabb, amely a hivatalos meghatározás szerint „súlyos mértékű” terrorfenyegetettséget jelent. Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint Nagy-Britanniában „jelentős valószínűséggel” lehet számítani terrortámadási kísérletre. A Scotland Yard terrorellenes részlegének parancsnoka „nyugalomra, de egyben éberségre is” kérte a lakosságot.

A Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint a rendőrség olyan hírszerzési adatokat vizsgál, amelyek arra vallanak, hogy a múlt havi párizsi mészárlás egyik végrehajtója a francia fővárosban elkövetett merényletek előtt Londonban és a közép-angliai Birminghamben járt. A brit elhárító szolgálatok vizsgálnak több olyan birminghami illetőségű személyt is, akikről gyanítják, hogy kapcsolatban álltak a november 13-i párizsi támadássorozat fő kitervelőjével, a belga–marokkói Abdelhamid Abaaouddal. A lap szerint más nyugati országok elhárítási hatóságai figyelmeztették Londont, hogy az Iszlám Állam Nagy-Britanniát szemelte ki következő célpontjának, és merénylet elkövetésére utasította Szíriából hazatért brit tagjait.

Felkerült online felületekre egy olyan videó is, amelyben az Iszlám Állam egy angolul beszélő tagja géppisztollyal a kezében, öngyilkos merényletekhez használt, robbanóanyaggal megtölthető övet viselve közölte, hogy „a bosszú megkezdődött, vér fog folyni (...) Franciaország csak a kezdet volt”.

Keith Vaz, a brit alsóház belügyi bizottságának elnöke a londoni metróban elkövetett támadás után elmondta, hogy a közel-keleti konfliktusövezetekből hozzávetőleg 400 brit dzsihadista térhetett haza Nagy-Britanniába. A munkáspárti politikus szerint „egytől egyig mindegyiküket gondos megfigyelés alatt kell tartani”.

Hétvégi brit sajtóértesülések szerint megerősítették a brit királyi család tagjainak biztonsági őrizetét azután, hogy a londoni parlament megszavazta a légierő bekapcsolódását az Iszlám Állam szíriai állásai elleni hadműveletekbe.