Ezt megnyerte a Dortmund: 80 ezer feletti átlagnézőszám

Fotó: Bongarts/Getty Images / Lars Baron / Bongarts/Getty Images / Lars Baron

-

HÁTTÉR

A Borussia Dortmund az egyetlen európai futballklub, amelynek 80 ezer fölött volt az átlagnézőszáma a jelenlegi bajnoki szezonban.


A 17 hazai bajnoki mérkőzést átlagosan 80 291-en látták a Signal Iduna Parkban (régebbi nevén Westfalenstadionban). Ez a stadion - ami a legnagyobb Németországban - 40 éve a csapat otthona. Az összes sorozatot együttvéve a 24 hazai Bundesliga-, Bajnokok Ligája-, Német Kupa- és Német Szuperkupa-mérkőzésre összesen 1 855 156 szurkoló látogatott ki, ez mintegy 14 ezerrel több a tavalyi adatnál és 77 298-as átlagot jelent. Az arénában 25 ezer állóhely található, ami rekordnak számít a kontinensen.


Máshol is lehetne ennyi néző, de még sincs

A Borussia Dortmund stadionjának befogadóképessége a klub honlapja szerint 80 ezer 708 fő. (A világ stadionjait folyamatosan „szemléző” World Stadiums ugyanakkor 81 ezer 264 fős befogadóképességről ír.) Európában léteznek ennél nagyobb befogadóképességű, vagy hasonló kapacitású stadionok, még sincs olyan klub, amelyik hasonló átlagnézőszámmal dicsekedhetne. A Barcelona stadionjában, a közel 100 ezer férőhelyes Camp Nouban - ami a legnagyobb stadion a kontinensen - jó pár idei bajnoki meccsen „csak” 55-60 ezer néző volt. A Bernabeu, a Real Madrid otthona is több mint 80 ezer néző befogadására képes, de sokszor nem volt telt ház - ez a spanyol elitklub esetében 70 ezer nézőt jelent. Olaszországban az Internazionale és az AC Milan közös otthonába, a San Siro stadionba (korábbi nevén Giuseppe Meazza) is beférnek 80 ezren, ám az aréna rendszerint csak a két városi rivális összecsapásán telik meg.