Ezt még ki kell húzni, de jövőre lesz ingyenebéd a szünetekben is

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Legalább 25 000 adag meleg ételt és 400 ezer tonna tartós élelmiszert osztottak és osztanak szét csak decemberben a rászorulók között a segélyszervezetek. Soknak tűnik, pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen egy idei nemzetközi felmérés szerint a lakosság egyharmada, a gyermeket nevelőknek pedig a fele mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább egyszer nem volt pénze ételre. Az ünnepek előtt egy nappal, szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy az idei különösen hosszú, 16 naposra nyúló téli szünet legyen az utolsó, amikor még nem jár napi egyszeri ingyenes meleg étel a leginkább rászoruló iskolásoknak és óvodásoknak.


Már szinte fel sem tűnnek a kígyózó sorok az évek alatt hagyománnyá vált Blaha Lujza téri karácsonyi ételosztáson, amit a Krisna-tudatú Hívők Ételt az Életért alapítványa szervez december 24-én, 25-én és 26-án. Az ételosztási programjuk idén Óbudán kezdődött, ahol a családsegítő szolgálat 800 ellátottja jutott élelmiszerekhez, a három ünnepnapon viszont bárki kérhet karszalagot, amit érkezési sorrendben osztanak ki. A négy nap alatt összesen mintegy 6000 ember kap tőlük meleg egytálételt, gyümölcsöt, 30 tonna tartós élelmiszert pedig a helyszínen összekészített csomagok formájában vihetnek haza.


A Krisnások karácsonyi ételosztása a Blaha Lujza téren 2015. december 24-én


Több ezer adag meleg étel osztott ki decemberben a máltai, a baptista és az egységes izraelita hitközség szeretetszolgálata, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet is. A baptista és a máltai szeretetszolgálat december 11-én és 12-én 500-500 adag meleg étellel várta a rászorulókat a Batthyány téren, de a máltai szervezet akciójában ezen túl százhúsz tonna tartós élelmiszer is összegyűlt. Az izraelita szeretetszolgálat december 16-án 1000 adag sólettel és teával vendégelte meg a rászorulókat, míg a segélyszervezet december 18 és 23 között napi 1000 adag meleg ételt osztott két budapesti helyszínen. 660 adagot osztottak ki az ünnepek előtti vasárnapon a két éve működő Heti Betevő nevű budapesti szervezet önkéntesei is.


A meleg ételen kívül tartós élelmiszereket és játékokat is osztanak a rászorulóknak


A meleg étel osztások elsősorban Budapesten koncentrálódnak, de például az ünnepi időszak alatt 13 ezer adag ételt juttat a rászorulóknak Nyíregyházán és Szolnokon a Bige Holding, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület önkéntesei pedig november utolsó hétvégéjén 270 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek össze, amelyből a helyi partnerszervezetek több mint 40 ezer csomagot tudtak karácsony előtt szétosztani.

Az ünnepi akciók különlegesek abból a szempontból, hogy bárki számára elérhetők, míg az év közbeni segítséget rendszerint a családsegítő szolgálatok delegáltjai, vagy hajléktalanok vehetik igénybe. Ez alól a népkonyhák a kivételek: a krisnások napi ételosztása, a baptistáké Kőbányán, vagy a máltaiaké több városban is, és napi 150 adagos népkonyhát működtet a budapesti VIII.kerületben az Oltalom Karitatív Egyesület (Magyarországi) Evangéliumi Testvérközösség is. Nyilvános a Heti Betevő vasárnapi Klauzál téri ételosztása is.


Ételosztás, 2015 december, Budapest


Nemzeti Minimum helyett szünidei étkezés

A civil kezdeményezésre megalkotott program, és az ennek nyomán az ellenzék által írt törvényjavaslat arról szólt, hogy nemzeti minimum a gyermekéhezéssel szembeni küzdelem, és a parlament garanciális törvényeket hoz a gyermekéhezés megszüntetése érdekében. Ezt eredetileg valamennyi párt támogatta, majd a kormánypártok nem engedték még azt sem, hogy a tárgysorozatba felvegyék a parlamentben.


Az első kormánypárti nyilatkozatok szerint "messzemenően egyetértenek" a célokkal, de nem támogatnak baloldali kampányt, az ellenzék ugyanis "rárepült" a témára és a kezdeményezésre is - ezt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője mondta. Ez után többször is elhangzott, hogy a gyermekéhezés felszámolása már folyamatban van, sőt, Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója szerint már fel is számolták, és különben is, a javaslat 2008-as, elavult statisztikákra épít.


Nemzeti Minimum - teljes egyetértéstől az elutasításig


A két elutasító döntés között került a parlament elé az a javaslat, amely szerint 2016-tól valamennyi iskolai szünetben napi egyszeri ingyenes étkezés jár a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek. A költségeket az állam állja, és mintegy 206 ezer jogosulttal számolnak.

A javaslatot december 15-én szavazták meg, és 23-án, egy nappal az ünnepek előtt jelent meg a Magyar Közlönyben.


Legalább kétszer ennyi a nagyon szegény gyerek

Ha egy gyerek nem hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, de rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagyis a legszegényebbek közé tartozik, az új szabály szerint szintén kaphat ingyenesen napi egyszer ételt a szünetekben - de ennek biztosítása nem kötelező.

2013-ban a KSH adatai szerint átlagosan minden ötödik 25 éven alulinak járt rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, összesen 547 633 embernek.

A kedvezmény egy gyereknek akkor jár, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem ér el egy bizonyos összeget. Ez

  • 39900 forint, ha a gyereket egy szülő neveli, vagy beteg/fogyatékos, vagy nagykorú ugyan, de még tanul,
  • 37050 forint, ha két szülő neveli. Ebben az esetben a család összvagyona nem érheti el a 2 millió forintot.
A gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyerekeknél jóval kevesebben vannak azok, akik hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, mivel ehhez 2013 szeptembere óta nem elég az egy főre eső alacsony jövedelem. Kell hozzá még legalább egy hátránynövelő tényező:
  1. Ha mindkét szülő, vagy a gyereket egyedül nevelő szülő legfeljebb nyolc általánost végzett vagy
  2. Ha egyik vagy mindkét szülő az elmúlt időszakban legalább egy évig munkanélküli volt vagy
  3. Ha a gyerek félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve szegregátumnak számító területen lakik.
2015-ben az Oktatási Hivatal adatai szerint 118 107 halmozottan hátrányos, és 77 890 hátrányos helyzetű gyerek élt az országban. Ez összesen 195 997 gyerek, és legalább ők biztosan jogosultak lesznek egy ingyenes étkezésre a szünetekben is.


Ételosztás

Életosztásra várók a Blaha Lujza téren 2015 december 24-én