Ezt lépi Szlovénia a magyar határzárra

Fotó: MTI / Varga György

-

Miután Horvátország bejelentette, hogy a magyar határ lezárása után a szlovén határra viszik a menekülteket, Szlovénia leállította a vonatközlekedést Horvátországgal.


Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a menekültek tömege Horvátország felől Szlovénián keresztül akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után. A szlovén vasúttársaság péntek este jelentette be, hogy az állami hatóságok kérésére határozatlan időre felfüggeszti a vonatközlekedést.

Néhány órával azután, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten közölte, lezárják a magyar-horvát zöldhatárt péntek éjféltől, Ranko Ostojic horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Zágráb életbe lépteti a C-tervet, vagyis a szlovén határra szállítja a menekülteket, és nem irányít több menedékkérőt a magyar határa. A terv szerint onnan közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán léphettek volna be Szlovéniába.

Ostojic elismerte, hogy Szlovéniával nem kötöttek megállapodást a magyar határzár utáni időszakra, és a zágrábi sajtó által emlegetett C-terv sem közös, hanem csupán horvát terv.

Szlovénia egy hónapja, amikor az országot elérte az első jelentős menekülthullám, már bevezette ugyanazt az intézkedést, amelyet most; akkor ez egy-két hétig volt érvényben.

Karl Erjevac szlovén külügyminiszter pénteken beszélt az osztrák Sebastian Kurzcal, aki azt mondta, hogy Ausztria nem vezet be különösebb ellenőrzést a határán mindaddig, amíg Németország fogadja a menekülteket. "Ha Németország lezárja határait, akkor Szlovénia fontolóra veszi, hogy változtat a menekültek átvonulására vonatkozó politikáján. Felkészültünk egy új hullámra egyebek között a logisztikában is" - mondta Erjevac.