Ezt látnánk, ha fegyveres terroristák törnének át a déli határon

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Debütált a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezrede. Az új alakulat a két legképzettebb zászlóalj egyesülésével jött létre. Meg is mutatták a sajtónak, mit tennének, ha terroristák rohamoznák meg a magyar határt. Képgaléria.


Az új ezred két zászlóaljból áll: a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljból és a 88. Könnyű Vegyesből lett az MH. 2. Különleges Rendeltetésű Ezrede.Szolnokon, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisán van a magyar honvédség különleges erőinek központja. Működik itt egy kiképzőrepülő század, Jak-52-es gyakorlógépekkel, a háttérben pedig egy MiG 29-es parkol, bár a típust Magyarországon már kivonták a hadrendből.Simicskó István honvédelmi miniszter a mesterlövészpuska tanulmányozása előtt arról beszélt, hogy a január elsejétől létrehozott ezred katonái kiválóan felkészültek, a legjobbak között vannak, ha ugyan nem a legjobbak. A miniszter szerint szükségünk van erre a speciális tudásra, itthon és nemzetközi missziókban is.Az ezredparancsnok Sándor Tamás és az alakulat egy gyalogos, ejtőernyős és búvár tagja.Ez a katona egy tavalyi egyenruhában, hogy a terepszínek változása is látható legyen. A Magyar Honvédség különleges erőinek és elit lövész alakulatának közös története nem most kezdődött, 1993 óta segítik egymást. Ami mindig közös volt a két zászlóaljnál: a speciális szervezeti struktúra, az ejtőernyős és búvárképesség integrálása és a hagyományostól eltérő fegyverzet és eljárási rend.Simicskó miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök egy teherautó platójáról nézte meg az új ezred katonáinak bemutatóját. Benkő vezérezredes elmondta, hogy a két zászlóalj katonái közül szinte mindenki marad az 1200 fős ezredben is. Csak 10-15 katona döntött úgy, hogy nem maradna, de ők mind családi okokkal magyarázták, hogy miért kérik az áthelyezésüket.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


Az ezred munkáját a levegőben Mi-8-as szállítóhelikopterek segítik. Ezeken a járműveken kívül szinte minden felszerelésük a legújabb technikát képviseli. A mostani bemutatón – bár rengeteg speciális képesség birtokában van az egység – azt modellezték, mi történne, ha a bevándorlók között felfegyverzett terroristák küzdenék át magukat a határra kihelyezett gyorstelepítésű drótakadályon.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


A különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet. Ezután döntöttek úgy, hogy csak úgy tűzhetnek ki magasabb célokat, ha bővülnek, így lett a két zászlóalj egy ezred. A gyorsreagálású alakulatok Humvee-kel vágták el a határ megtámadását imitáló "terroristák" útját.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


A jövő autós terroristáinak is érdemes letenni Magyarország megtámadásáról, mert a Mi-8-as fedélzeti géppuskása imponáló nyugalommal lőtte szét – a bemutató alkalmával nem éles lőszerrel – a menekülő gépkocsit. Ami a magyar különlegesek valódi erejét mutatja, 2013-ban egyszerre négy afgán tartományban irányították a helyi különlegesek munkáját. Ez volt a Különleges Műveleti Kontingens 3. váltása.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


Ez nem sima közúti igazoltatás. A magyar különlegesek 2009. óta vesznek részt a NATO, az Európai Unió és a koalíciós erők küldetéseiben. Néhány évvel ezelőtt az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka Szolnokra utazott, hogy köszönetét fejezze ki és átadja kitüntetését a magyar különleges művelet katonáinak, akik egy harci feladat közben amerikai katonák életét mentették meg.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


Magyarországon csak 2005 óta képeznek különlegeseket, akiket olykor itthon is bevetnek. Legutóbb az ideiglenes biztonsági határzár építésén vettek részt.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


A "határsértő terroristák", akik egy rövid, de intenzív tűzharc után feladták az ország elfoglalását. Igaz, ehhez több tucat katona, helikopterek és a Humvee-val érkező gyorsreagálású egységek bevetésére is szükség volt.


hadi bemutató, Szolnok, helikopter


Sándor ezredes a VS.hu kérdésére elmondta, hogy elsősorban a törzs munkájának összehangolását kell végrehajtani, a két zászlóalj tagjai ugyanis régóta ismerik egymást, sokat dolgoztak együtt. Igaz, a katonáknak is át kell venniük egy-két dolgot egymástól: a műveletiseknek a gyorsabb reagálást, a könnyű vegyes tagjainak pedig a műveleti feladatokban való részvételt.