Ezt kapja Kisvárda

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A tervek szerint októberben megkezdik a kisvárdai vasútállomás és környezete teljes rekonstrukcióját. A MÁV Zrt. négymilliárd forint értékű beruházását a 66. vasutasnap helyi rendezvényeinek keretében mutatták be.


A vasútállomáson megtartott eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: a vasúttársaság több nagyobb fejlesztést indított el hálózatán, de fontosnak tartja a kisebbnek tűnő, egy-egy térségben azonban jelentősnek számító beruházásokat is.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a társaság jelentős összegeket költ saját és európai uniós forrásból arra, hogy megújítsa vasúti pályáit és gördülőállományát, új InterCity-kocsikat gyárthasson, valamint állomásfejlesztési programot indítson. Már több állomás elkészült, és a korszerűsítések Kisvárda mellett máshol, például a Balaton térségében, Kisújszálláson és Püspökladányban is folytatódnak.

A 100-as számú, Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony villamosított vasúti fővonalon fekvő kisvárdai vasútállomásnak korábban elsősorban árufuvarozási szempontból volt jelentősége, így elmaradtak a személyszállítás szempontjából fontos fejlesztések, vagyis az emelt peronok és a biztonságos átjárók kiépítése. A mára évente 320 ezer utast fogadó állomást három ütemben újítják fel. Az első, októberben induló részberuházás során 38 férőhelyes P+R parkolót építenek meg a hozzá kapcsolódó úttal.

A 2017-ben kezdődő második ütemben a vasútbiztonsági fejlesztések kezdődnek, akadálymentesített gyalogos-kerékpáros aluljárót, rámpákat és lifteket építenek a vágányokhoz, emelik a peronokat, felújítják a nem peronos vágányokat és a vágányhálózatot.

A harmadik fázisban az 1870-es években épített állomásépületet renoválják, parkot alakítanak ki, modernizálják az utastájékoztató rendszert, új biztosítóberendezést telepítenek. Az utolsó ütem kivitelezése a tervezési és engedélyezési eljárások után 2017 végén indulhat.