Ezt a produkciót nem érinti a Brexit

Forrás: HBO

-

A Trónok harca már nem kap uniós támogatást.


A Brexit kiszámíthatatlan következménnyel járhat a világ ötödik legnagyobb gazdasági hatalmának tartott Nagy-Britanniára nézve. De a Trónok harca sorozatot - amit részben Észak-Írországban forgatnak - nem érinti a britek döntése - közölte az HBO. A gyártó a bejelentéssel azoknak a spekulációknak akart elébe menni, hogy a drága produkció uniós forrásokat veszíthet el.

A Brexit ugyanis a hollywoodi filmstúdiókat és kábeltévéket is elbizonytalaníthatja: kérdés, megéri-e nekik továbbra is Nagy-Britanniában forgatni, részben, mert az ország nem jut majd hozzá többé uniós támogatásokhoz. A Trónok harca a kezdeti évadokban kapott támogatást az EU regionális fejlesztési alapjától, ám az utóbbi évadokra ez a forrás már elapadt. A csatorna szerint a referendum nem befolyásolja majd a produkciót.

Az HBO legnézettebb sorozata folyamatosan kapja a támogatást az Egyesült Királyságtól, így az észak-írországi filmes és televíziós szervezettől is. A NIS kormányzati forrásokból segíti a helyi üzleti vállalkozásokat. Az NIS szerint a szervezet nem használ fel EU-s forrásokat.

Az Emmy-díjas Trónok harca George R. R. Martin regényfolyama alapján készül. A sorozat jelenleg a hatodik évadánál tart, az Entertainment Weekly szerint epizódonként tízmillió dollárt (2,8 milliárd forintot) fordítanak a gyártására.