Ezt a hetedik kerületet még nem láttad – Új Bála videópremier

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Milyen az a tánczene, amit a bekokózott Dennis Hopper ihletett? A Der Tanz énekesének szólóprojektje, az Új Bála a punkos veretés és a karibi ritmusok között lüktető techno. A VS.hu-n látható először az új lemezhez készült klip, illetve egy bónusz szám is.


Kovács Gábor egy Üllői úti üzletben dolgozik eladóként napi 12 órában, nem iszik, nem dohányzik, képzőművésznek tanult. A Der Tanz zajrock-trióban énekel-kántál, a Céh nevű ipari rockduóban üvöltözik, és a dobgépet programozza, az egyszemélyes Tommy Kristal Bandben primitivista blues balladákat játszik, amúgy a Brain Fatigue kollektíva egyik tagja, Új Bála néven pedig hol absztrakt, hol egyáltalán nem absztrakt technót játszik olcsó gépekkel.

Annak szemléltetésére, hogy miképpen áll össze öt emberből hét darab zenekar, ezt a rövid cikket ajánlom elolvasásra. Kovács Gábort lefotóztuk a mostani premier kedvéért, többször is, lásd nyitóképünket és a lenti fényképet. Az egyiken a fűben fekszik, a másikon egy medence előtt áll zsebre tett kézzel, vasárnap készült mindkettő.


Kovács Gábor=Új Bála


A március végén megjelenő Boka című lemezen Új Bála a kevésbé absztrakt technót játssza. Tulajdonképpen, amikor Kovács Gábor technót játszik, az is olyan, mintha rockzenét játszana, bár ezt tudományosan nehéz bebizonyítani. A Boka mindenesetre az eddigi legerősebb anyaga, az első negyedév egyik legjobb magyar lemeze, a prágai székhelyű Baba Vanga kiadó jelenteti meg.


Akartam írni egy egységes techno lemezt... aztán egyre másra jöttek a furcsaságok...úgyhogy feladtam. Punkos veretéstől karibi ritmusokig van rajta minden.

Még mielőtt rátérnénk Új Bála első klubslágerére, amelyhez a klip is készült, érdemes meghallgatni a lemez talán legizgalmasabb (és egyben leghosszabb, kilenc és fél perces) számát. Hipnotikus, középtempós, fémes őserdei techno, amelybe valami egészen hátborzongató módon úszik be hat és fél perc magasságában egy kilencvenes évek eleji b-filmeket idéző epikus és rideg szintitéma.„A Hearts of Darkness című film járt a fejemben közben és a bekokózott Dennis Hopper” – mondja Új Bála. Erről a dokumentumfilmről van egyébként szó, amely az Apokaliszis, most kaotikus forgatásának krónikája. Át is jön valami belőle a Que Mala Suerte című szerzeményben.


A lemezt március 24-én megjelentető Baba Vanga kiadó egyáltalán nem mellesleg a több éve alakult kiváló Easterndaze blog leágazása, amely hivatalosan prágai székhelyű ugyan, de egyedülálló módon mutatja be a régió zenészein keresztül a kelet-európai poszt-szocialista identitás, illetve a modern és előremutató DIY-elektronika mozgalma közti kapcsolódási pontokat, összefüggéseket. A kiadót egy vak bolgár jósnőről nevezték el, akihez több szocialista, majd vadkapitalista vezető is járt rendszeresen. A Boka a tizenharmadik kiadványa a kiadónak, a többi itt böngészhető.

A borítóját Margareta Feher készítette Új Bála egyik munkájából.


Új Bála: Boka


És a klip. A lemez talán legütősebb számában (I Break Horses) nem a vietnami papucsos industrial van túlsúlyban, hanem egy jó kis zajos, roncsolt ipari prototechno, amelyet negyvenkilenc másodpercnél egy bődületes bassline kap fel és le se sem teszi 5 percen keresztül. Az először nálunk látható videót, mindennek VHS-re forgatott képi megfelelőjét némi paranormális csavarral és egy macska szerepeltetésével Gyapai Janka készítette hozzá. Kovács Gábor azt mondja róla, hogy „hangulatos hetedik kerületi séta egy kis gót paródiával”.


Tessék, nézzük meg:


Új Bála: Boka című lemeze március 24-én jelenik meg kazettán, mi már hallottuk az egészet, és az egyik számban tehénkolomp is van. Itt lehet előrendelni, a megjelenés napján pedig élőben is meg lehet nézni Kovács Gábort két másik fellépővel, amelyek közül az egyik olasz, a másik nem.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!