Ezt a bringát is túltoltuk - fideszesek a salgótarjáni kudarcról

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Egyértelmű csalódásként értékelték a Vs.hu által megkérdezett kormánypárti képviselők a Fidesz vasárnapi, salgótarjáni időközi polgármester-választáson elszenvedett kudarcát.


A megkérdezettek közül csak kevesen akadtak, akik a hagyományos baloldalinak számító városban eleve nem is számítottak sikerre, a legtöbben azt várták, hogy a jelenlegi országos közhangulat – a Fidesz nagy arányú támogatottsága – kihat majd a helyi polgármester-választásra is.

A vereség mértéke –az MSZP, a DK és a Tarjáni Városlakók Egyesülete közös jelöltjeként indult Fekete Zsolt eddigi alpolgármester 1800 szavazatot vert rá fideszes Simon Tiborra – különösen sokakat elgondolkodtatott. „Ez nem egyszerű bukta. A különbségből és a magas részvételből egyértelműen látszik, hogy azért mentek el, hogy ellenünk szavazzanak” – értékelte a helyzetet egy ismert, kormányzati pozícióval is bíró fideszes.


Arra, hogy a baloldali jelöltre szavazók pontosan mire mondtak nemet, többen, többféle magyarázatot adtak. Volt, aki szerint Kövér László házelnök helyi kampányban tett kijelentése ütött vissza, aki február közepén a városban járva azt mondta, ha a salgótarjániak gyermekeik, unokáik számára élhető jövőt szeretnének, nem szabad hibát elkövetniük az időközi választáson, olyan polgármestert kell választaniuk, aki megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal.

A házelnök mondatait a baloldal egyértelmű fenyegetésként interpretálta, amivel a fideszesek szerint ugyan kiforgatták Kövér szavait, de egyértelműen az ő malmukra hajtotta a vizet a választók feltüzelésében.

Saját kijelentéséről megkérdeztük magát a házelnököt is, Kövér László a VS.hu-nak azonban azt mondta: egyáltalán nem gondolja, hogy a kijelentés, amit utána szerinte szándékosan félre is magyaráztak, befolyásolta volna az eredményt. A voksolás tanulsága a házelnök szerint az volt, hogy a baloldal jobban mozgósított.

Ez utóbbira és a proteszt-szavazatok nagy aranyára utalt a megkérdezett fideszesek szerint egyébként az is, hogy a választási részvétel vasárnap 8 százalékkal magasabb volt, mint a 2014-es önkormányzati voksoláson, pedig az időközi választásokon rendszerint kevesebben mennek el szavazni.


Ezt a bringát is túltoltuk

- egy fideszes képviselő ezzel a Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztertől kölcsönzött mondattal érzékeltette, hogy a Fidesz szerinte saját magának állított csapdát azzal, hogy vezető politikusai helyszínre küldésével, a város gondjainak parlamentbeli emlegetésével az országos politikába emelte a salgótarjáni választás ügyét. Ezzel egyértelműen növelte a voksolás tétjét és kvázi szavazni küldte a baloldali választókat. A Fidesznek ezzel szemben szerinte az lett volna érdeke, hogy helyi szinten tartsa és érdektelenségbe fojtsa a választást, alacsony részvétel mellett ugyanis sokkal kevésbé jött volna ki a baloldali induló támogatottsága.

A pedagógusok tiltakozó akcióira utalva többen érveltek azzal – ki komolyan, ki viccesen-, hogy a Fidesz jelöltjének vonzerejét az sem növelte feltétlenül, hogy a Klik főosztályvezetőjeként dolgozik. Azzal persze mindenki tisztában volt, hogy amikor Simon Tibort kiválasztotta a Fidesz vezetése, még nem volt ennyi botrány a szervezet körül és ekkora elégedetlenség vele szemben, de valamit szerintük azért tenni kellett volna, hogy a szitokszóvá vált intézményfenntartó népszerűtlensége ne rántsa magával a jelöltet.

A zsinórban negyedik Fidesz által elveszített időközi választás tanulságairól megkérdeztük a parlamentben a miniszterelnököt is, Orbán Viktor azonban érdemben nem reagált, kezét széttárva mindössze annyit mondott, hogy gratulál a megválasztott polgármesternek.

A választás előtt Salgótarjánban készült riportjainkat itt és itt olvashatja.