Ezreket tett hajléktalanná a tájfun a Fülöp-szigeteken

-

A Koppu tájfun óránként több mint 200 kilométeres széllökésekkel csapott le a Fülöp-szigetek északi részére. Az áldozatok száma még nem ismert, de több ezer embert kellett kitelepíteni.


A trópusi vihar a fővárostól, Manilától 215 kilométerre északkeletre fekvő Casiguran településnél ért partot vasárnap. Többen eltűntek, és mintegy 6500 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tájfun keltette esőzések miatt a térségben számtalan földcsuszamlás volt, amelyek sárlavinával árasztották el és tették használhatatlanná az utakat.

A fővárost, Manilát egyelőre nem érte el a Koppu, de a szigetország délebbre fekvő régióban még pusztíthat a vad szél és a heves esőzés - derült ki az időjárási előrejelzésekből.

A Fülöp-szigetek térségén évente átlagosan húsz tájfun söpör végig. Két évvel ezelőtt minden idők legpusztítóbb vihara csapott le a szigetországra, a 2013 novemberi Haiyan tájfunnak 7350 halálos vagy eltűnt áldozata volt, s több mint 4 millió azoknak a száma, akik fedél nélkül maradtak vagy megrongálódott a házuk.