Ezrek ünnepelték Betlehemben a szentestét

-

Pizzaballa érsek Aleppóról is beszélt.


Több ezren gyűltek idén is szenteste a Palesztin Hatóság területén található Betlehemben, hogy Jézus szülőhelyén ünnepeljék a karácsonyt, és részt vegyenek a Születés Temploma melletti Szent Katalin templomban tartott éjféli misén.

Ezúttal Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka apostoli adminisztrátora, hivatalának ideiglenes képviselője állt szombat délben az ünnepélyesen Betlehembe vonuló egyházi méltóságok élén, majd tartotta meg a hagyományos éjféli misét a Szent Katalin templomban, mivel Fuad Tual jeruzsálemi pátriárka néhány hónappal ezelőtt visszavonult, és még nem nevezték meg utódját.

Betlehemben a Manger, vagyis Jászol téren idén is ünneplő tömegek - helyi keresztények, zarándokok és turisták hada - fogadta a latin pátriárka menetét, akik cserkészzenekarokkal, karácsonyi dalok éneklésével köszöntötték az egyházi vezetőt.

Pizzaballa érsek a városba érve reményét fejezte ki, hogy a karácsonyi ünnep szelleme nem csak a tényleges ünnep napjaiban lesz jelen, hanem tovább folytatódik egész évben, s az új év nyugalmat és békét hoz Izraelre és az egész térségre.

Örülök, hogy véget ért a háború legalábbis Aleppóban, ahol a keresztények először ünnepelhetik félelem nélkül a karácsonyt - mondta az érsek. Kívánom, hogy újjáépíthessék a várost, nem csak az épületeket, de az ottani hagyományok szerint kapcsolatukat egymással is - tette hozzá, utalva az Aleppóban, Szíriában december elején véget ért harcokra, melyekben a kormány erői orosz katonai segítséggel úrrá lettek a felkelő csoportokon.

A betlehemi éjféli misén mintegy két és fél ezren vettek részt. Pierbattista Pizzaballa érsek együttérzésre szólított fel a menekültek megsegítésére, valamint a Közel-Keleten dúló erőszak megfékezését sürgette. Félünk az otthonunk ajtaján és az országaink határán kopogó idegentől - mondta a misén. Jelen voltak a Palesztin Hatóság vezetői, élükön a muzulmán Mahmúd Abbász elnökkel.

Zárt ajtók, védett határok, korábban személyes és politikai döntések - a félelem metaforái -, származnak elkerülhetetlenül a jelenkor erőszakos történéseiből - mondta az érsek.

Korábban az Izraelben lévő Názáretben huszonötezren vettek részt a karácsony ottani ünneplésén: helyiek, turisták és zarándokok. Ebben a városban már este hétkor megkezdődött az éjféli mise, s felvonulás és tűzijáték is fokozta az emelkedett hangulatot.