Ezrek halnak meg az elnök drogellenes háborújában

Fotó: NurPhoto / Jeoffrey Maitem

-

Az ismeretlen gyilkosok hatékonyabbak a rendőröknél.


Több mint kétezer emberrel végeztek a Fülöp-szigeteken azóta, hogy Rodrigo Duterte elnök „drogellenes háborút” hirdetett. A feltételezett bűnözők közül 1011-gyel a rendőrség végzett, 1391 haláleset ügyében a hatóságok nyomozást folytatnak – közölt a rendőrség. Velük az önkényes igazságosztók vagy a milíciák végeztek, esetleg személyes bosszú áldozatai lehetnek.

A májusban elsöprő többséggel megválasztott Duterte azt ígérte, hogy – ha kell, több tízezer haramia élete árán – felszámolja a bűnözést az ázsiai országban. A három hónapja meghirdetett háború óta alig telt el nap, hogy a rendőrség ne számolt volna be „jogos önvédelmi akciókban” meggyilkolt drogkereskedőkről.

Sok bűnözőt titokzatos ítéletosztók végeztek ki. Holttestük mellett kartonpapír jelezte, hogy drogkereskedők voltak. A gyanújszerint több esetben szervezett bűnözői csoportok próbálták így leplezni a gyilkosságokat. Az ENSZ és a jogvédő szervezetek elítélik az önbíráskodást, hiszen a meggyilkoltak közül nem mindenki volt bűnöző. Dutertét azonban zavarják a bírálatok, és folytatja könyörtelen kampányát.

Pénteken 14 halálos áldozatot követelő merényletet hajtottak végre Davao városban. A robbanás egy szálloda előtti piacon történt, amikor az államfő is ott tartózkodott. A robbantás után Duterte „a jogállam végéről” beszélt. Ez azt jelentheti, hogy a hadsereg szélesebb jogosítványokat kaphat.