Menekültek ezrei érkeznek Szerbia felől Röszkére

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-


Szerdán elképesztő menekültáradat indult meg Horgos, Szerbia felől a vasúti síneken a magyarországi Rösze felé - írja a SzegedMa helyszíni tudósítója. A lap szerint több ezer menedékkérőre számítanak szerdán Röszkén a rendőrök.

Kisebb-nagyobb csoportokban folyamatosan érkeznek a menedékkérők a zöldhatáron. Egyedülálló fiatal férfiak és családok vegyesen érkeznek, sok a gyermek is. A lap szerint megbecsülni is nehéz, mekkora a tömeg a szerb oldalon, a fotók alapján a vonuló sor vége nem látszik.

Este hét óra körül a röszkei gyűjtőponton már ezernél többen lehettek. Az út mindkét oldalán az eddigieknél jóval nagyobb a sátortábor. Az emberek oda-vissza mennek a zöldhatáron, van, aki itt ver sátrat, akad, aki Szerbiában.

A menedékkérők körében nagy az értetlenség, nem értik miért kell regisztrálniuk, hiszen Görögországban, Macedóniában és Szerbiában sem foglalkoztak a regisztrációjukkal. Nem akarnak Magyarországon maradni, a céljuk, hogy minél előbb Németországba jussanak.

Estére egyre feszültebb lett a helyzet. “Freedom”, “No camp”, “We want to go” - ezt skandálta 400 menedékkérő, később neki is feszültek a rendőrsorfalnak. A közel 200 rendőr próbálta biztosítani a tábort. Egy busszal elállták a menedékkérők útját, hogy ne indulhassanak ismét meg az autópálya vagy a régi 5-ös felé. A rendőröknek végül sikerült visszaterelniük az embereket.