Ezrek akarnak az új börtönökben dolgozni

-

Hat és fél hónapos képzésen lehet megszerezni a büntetés-végrehajtási felügyelői OKJ-s bizonyítványt.


Már több mint ötezren vannak azok, akik a hamarosan megépülő új büntetés-végrehajtási intézetekben szeretnének dolgozni – mondta a Büntetés-végrehajtás (bv) Országos Parancsnokságának szóvivője a szervezet oktatási, továbbképzési és rehabilitációs központjában tartott sajtótájékoztatón.

Oros Zoltán közölte, a bv oktatási központjában, valamint a Nyíregyházi Egyetemen kezdődött meg az első osztályok képzése. A fővárosban 136-an, Nyíregyházán 300-an tanulnak. Ők hat és fél hónap után büntetés-végrehajtási felügyelői OKJ-s bizonyítványt kaphatnak. A képzés négy egymásra épülő modulból áll. Az első a rendvédelmi alapfeladatokat tartalmazza, a belügyi szerveknél dolgozók egységes képzését jelenti. Ez alatt sajátítják el például az alaki, jogi, szolgálati ismereteket. Erre épül a büntetés-végrehajtási őrt, a segédfelügyelőt, majd a felügyelőt képző modul. Ezekben többek között biztonsági és reintegrációs ismereteket, büntetés-végrehajtási jogot, pszichológiát, rendvédelmi közelharcot tanítanak. Az új büntetés-végrehajtási intézetek leendő munkatársainak tananyaga negyven százalékban gyakorlat, amelyet részben a képzések helyszínén, részben pedig bv-intézetekben teljesítenek. Áprilisban Szentendrén is nyílik oktatási centrum, ahol 136-an tanulnak majd, augusztusban Nyíregyházán több mint 300, Budapesten pedig 68 ember oktatása kezdődik meg.

A börtönépítésekkel párhuzamosan 2500 új munkatársat vesznek fel a büntetés-végrehajtáshoz 2018-ig. A Belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a következő években Kunmadarason 1000, Békésen, Hevesen, Komádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig 500 személyes börtön épülhet.

A bv-dolgozók rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjai, ezért kiválasztásukra és szolgálatellátásukra is az átlagosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak. Olyan felnőtt, büntetlen előéletű, legalább érettségizett magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek van állandó belföldi lakóhelyük, és egészségileg, pszichikailag, fizikailag is alkalmasnak kell lenniük.