Ezért tenne keresztbe Orbán az EU nagy menekülttervének

Fotó: Hirling Bálint

-

Ez még csak a menekültkrízis kezdete, lesz ennél még sokkal rosszabb is, ehhez képest a nyugati tagállamok még a Magyarországon történtek jelentőségét sem ismerték fel – mondta egy az ügyre rálátó kormányzati forrásunk, aki azt is bevallotta: véleménye szerint Orbán Viktor szándékosan hagyhatta, hogy ilyen helyzet alakuljon ki Budapesten, hogy „ráébressze az érintetteket a probléma súlyára”. Az EU új megoldási javaslatáról a kormányban, és a Fideszben is úgy látják: működésképtelen.


Használhatatlannak, szépségtapasznak tartják a Fideszben és a kormányban is a Jean-Claude Juncker által jegyzett javaslatot az európai menekültválság megoldására. Az EU Bizottság elnöke szerdán ismerteti részletesen elképzeléseit, de múlt héten a Financial Times már közölt belőle részleteket. A legfontosabb, hogy összesen 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról szólna, ez Magyarországról 54 ezer, Olaszországból 64 ezer, Görögországból 82 ezer menekült elszállítását jelentené, ez a három ország a menekülthullám által leginkább érintett tagállam.

„Magyarországra csak idén 160 ezren jöttek, nagyságrendileg ugyanennyien érkeztek a Földközi-tengeren át. Vagyis csak az év végéig ennél sokkal több menekült léphet az EU területére. Máris nem ér semmit Juncker kvótája, mert kezdődik elölről minden” – mondta az üggyel foglalkozó egyik kormányzati szereplő a VS.hu-nak. Szerinte ráadásul a tervezet a legalapvetőbb kérdésre nem ad választ: hogyan lehet egy „kvóta-menekültet” rábírni arra, hogy abban az országban maradjon, amelyiket kijelölték a számára?


Schengennek így is, úgy is vége?

„Vagy visszaállítjuk a határőrizetet, vagyis vége Schengennek, vagy az egész rendszer értelmét veszti, hiszen van három-négy ország az EU-n belül, ahová minden menekült tart. Ha be is fogadja őket a kvóta szerint egy másik tagállam, úgysem fognak ott maradni, hanem elindulnak oda, ahová menni szerettek volna” – mondta forrásunk.

Egy Fidesz-képviselő arról beszélt, a párt pénteki frakcióülésén is a menekültválság volt az egyetlen téma. A Fideszben szintén úgy látják, az ismert információk alapján kivitelezhetetlen a terv. „Az EU a szabad mozgásra épül, ezt pedig ez a tervezet nem veszi figyelembe” – mondta egy honatya.


Hogy lehet megakadályozni a menekültek szabad mozgását?


Kormányzati forrásunk szerint ezekre a kérdésekre a kvótát támogató államoknak sincs megoldásuk, sőt, „láthatóan még azt sem ismerték fel, hogy ez nem a vége, hanem a kezdete valaminek: egy ennél is sokkal súlyosabb válságnak”. (Arról, hogy milyen politikai törésvonalak mentén sorakoznak fel a tagállamok a kvóta ügyében, és hogy ez hogy érintheti a schengeni zónát, itt olvashat.)


„Az a baj, hogy nem látni a megoldást: ha lesz kvóta, az előbb-utóbb Schengen végét jelenti majd, mert a határőrizet visszaállítása nélkül nem lehet megvalósítani, amit Juncker akar. Ha nem lesz, akkor pedig éppen a kvótát támogató államok közül fenyegetőzik több azzal, vége Schengennek”

– mondta informátorunk, aki arról is beszélt, szerinte ezért is hagyhatta Orbán Viktor, hogy egyre súlyosabb helyzet alakuljon ki Budapesten, a Keleti pályaudvarnál.


Illúzióra alapul az EU vezetőinek terve a kormány szerint


„Ez lehet egyfajta versenyfutás az idővel: nyilván nem akar senki erőszakot, zavargásokat, de ugyanakkor a Keletinél kialakult helyzet nyilván egyből eljutott az EU összes vezetőjéhez, akik így ráébredhettek, hogy Magyarország a már a területén lévő menekültek ekkora tömegével egyedül nem tud mit kezdeni, sokkal gyorsabb közös megoldásra van szükség, mint hitték”.

Forrásunk azt is hozzátette, hogy ez a helyzet „talán arra is ráébreszti a döntéshozókat, hogy nem tehetünk mást, mint a jelenleginél jobban védjük a külső határokat, és ott alakítunk ki olyan központokat, ahol el lehet bírálni a kérelmeket, és regisztrálni a menekülteket”. Ezek valóban „olyan zsákszerűen kialakított területek lennének, ahonnan csak Szerbiába vissza vezetne az út”.

Informátorunk szerint a kormányban attól is tartanak, Németország „kimazsolázná” a menekültek közül azokat, akikre munkaerőpiacának szüksége van, és a többiek kerülnének a kvótarendszer hatálya alá. A nemzetbiztonsági bizottság egyik ellenzéki tagja is hasonlóról beszélt a VS.hu-nak. A képviselő szerint volt már olyan zárt ülés, ahol a magyar szakszolgálatok arra figyelmeztettek: vannak olyan információik, miszerint a német kormány ilyen megoldásra készül.

„Ezért ragaszkodhatnak ahhoz, hogy mindenképpen nálunk regisztráljanak mindenkit, hiszen a módszer csak így működne” – elemzi a képviselő.