Ezért távozhat Lázár a politikából

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Egy időben Orbán Viktor lehetséges utódjaként emlegették, ma viszont az sem zárható ki, hogy Lázár János egy időre kilép a politikából. Német barátai tanácsára az üzleti életben töltődhet fel – írja a csütörtöki Figyelő.


A hetilap emlékeztet Lázár számos régóta húzódó konfliktusára például Csányi Sándor bankvezérrel, Tarlós István főpolgármesterrel, vagy éppen Schmidt Máriával, a Terror Háza igazgatójával. Lázár látszólag jól állja az ütéseket, de a Figyelő szerint ez csak a látszat.


A minisztert különösen érzékenyen érintette a Heti Válasz főszerkesztőjének egy nemrégiben közölt írása, Borókai Gábor az alázat hiányát, a közösség rombolását, az önfényezést rótta fel Lázárnak. Az írást állítólag a Fidesz felső vezetése, Orbánt Viktort is ideértve, casus bellinek tekinti.

Lázárnak a fiatalabb fideszes politikusokkal is vannak konfliktusai, például Rogán Antallal, akivel kapcsolatban állítólag nem hajlandó engedni: ha Rogán a Miniszterelnökségre kerül, akkor ő feláll a székéből. (Lázár vezeti miniszterként a Miniszterelnökséget.)

Vannak más motivációi is Lázár esetleges távozásának: a lap szerint a miniszternek nem tetszenek Orbán központosítási tervei, a Miniszterelnökséget túl nagynak tartja, szívesen leadna pár feladatot, és bár nagy munkabírásúnak tartják, a mindennapos harcokba kezd belefáradni.


Hova menne?

Elképzelhető, hogy néhány éves szünetet iktat be, és valamelyik nagyvállalatnál helyezkedik el, vonja le a konklúziót a Figyelő. A források szerint ezt tanácsolták neki német barátai, akik a német gazdasági életben fontos pozíciókat töltenek be, és akikkel Lázár még hódmezővásárhelyi polgármestersége idejéből kifejezetten jó viszonyt ápol. Példaképként Nicolas Sarkozy is a szeme előtt lebeghet, a volt francia államfő szintén polgármesterként kezdte, miniszter is volt, majd néhány éves visszavonuló után újult erővel tért vissza.


Vannak más felvetések is: lehet, hogy csak teszteli a környezetét, és üzenni akar Orbánnak vagy a párttársaknak: „lehet nélkülem is csinálni, de van kivel?”