Ezért ne dobálja kővel a Parlamentet

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Műemlékrongálás bűntette miatt emelt vádat a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség egy 36 éves férfival szemben, aki a vád szerint 2014 októberében kő- és betondarabbal dobálta meg az Országház egyik bejáratát, megrongálva azt – közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész csütörtökön.


Ibolya Tibor közleményében azt írta: a debreceni férfi 2014. október 29-én az esti órákban megjelent a Kossuth Lajos téren, az Országház épületének IX. számú bejárata előtt, ahol egy nagyméretű követ, valamint egy 13x15 centiméteres betondarabot hajított az épület felé. Emiatt a bejárat mellett lévő egyik mészkő oszlop, valamint a fa bejárati ajtó is megrongálódott.


A főügyész tájékoztatása szerint a kár összege 30 ezer forint, azonban az Országház műemléki védettségű épületnek minősül, így a rongálást a törvény súlyosabban rendeli büntetni. A büntetési tétel felső határa három évig terjedő szabadságvesztés.

A kerületi ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a férfival szemben a vádiratban – tudatta Ibolya Tibor.