Ezért küld értesítőket a NAV

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Október végéig mintegy másfél millióan kapnak értesítést a hivataltól.


Megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. Az egyenleg megállapításánál az adószámla 2015. december 31-i állapotát veszi alapul.

A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt az kap, aki fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2015-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett - írja közleményében a NAV. A kivonatban a vámfolyószámlák 2016. január 1-jei nyitó egyenlege és az azt követő időszak részletezése is megtalálható.

Azok az adózók, akiknek 2016. január 1. és április 17. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztráció után a netes felületen, folyamatosan nyomon követhetik adószámlájuk alakulását, és, ha 2015-re vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor május végétől megtekinthetik a késedelmi pótlék levezetését is.