Ezért kínos, ha beleszeretsz a tesódba

Forrás: DirecTV

-

Neil LaBute új tévésorozata, a Billy & Billie inkább emlékeztet egy briliáns színházi előadásra vagy egy ötórás, de cseppet sem unalmas filmre, mint egy sitcomra. A testvérszerelem témája rizikós, de a figurák sokkal szerethetőbbek, mint amilyeneket megszoktunk a filmestől, aki rendszerint a párkapcsolatok legundorítóbb oldalát mutatja meg nekünk. És íme, Adam Brody dicsőséges visszatérése!


A felháborítóan jóképű Adam Brody a legtöbbünk számára máig egyet jelent A narancsvidék (The O.C.) című sorozat kicsit béna, de nagyon cuki, képregény- és videojáték-mániás Seth Cohenjével. Bár a sorozat több mint nyolc éve véget ért, és Brody már harmincöt éves, azóta sem sikerült olyan szerepet kapnia se filmben, se tévében, ami bárki emlékezetében megragadt volna. De Neil LaBute meglátott benne valamit.A színházi világból jövő rendező írt már Brodynak kisfilmet (Double or Nothing), forgatott vele minisorozatot (Ten X Ten), és megcsinálták a Some Girl(s) című nagyjátékfilmet is (ezt LaBute szintén csak írta, nem ő rendezte), amelyben Brody egy házasodni készülő pasit alakít, aki végigturnézza volt csajait, akikkel mind szarul bánt, és igyekszik kiengesztelni őket. A film kicsit mesterkélt lett, és kiderült belőle, hogy Brodynak nem igazán fekszik, amikor szemétládát kell játszania. Új sorozatukban, a teljes egészében LaBute által írt és rendezett Billy & Billie-ben viszont már minden klappol.

LaBute legtöbb munkájában a nők és férfiak közti kapcsolatokat tanulmányozza kíméletlen aprólékossággal és őszinteséggel. Főhősei jellemzően antipatikusak, morálisan megkérdőjelezhető dolgokat művelnek – például Aaron Eckhart a Férfitársaságban vagy Rachel Weisz a Faragjunk férfit! című filmben –, kegyetlenek és nárcisztikusak. LaBute-nál a végén mindig az derül ki, hogy a férfi-nő viszony egy keserű szájízt hagyó, alapvetően kellemetlen dolog. Ehhez képest a Billy & Billie üdítően emberszerető: mindkét főhőse szimpatikus, szeretetteljes és szeretni való figura, akik, ha néha köcsög módon viselkednek is, egyáltalán nem pszichopaták.


Lisa Joyce és Adam Brody a Billy & Billie-ben


Azért persze LaBute nem csinál rózsaszín romkomot. De ezúttal nem a figurák karakterébe, hanem az alaphelyzetbe építi bele azt, amitől kicsit kínosan érezhetjük magunkat. Az összejövő, szerencsétlenkedő, cukiskodó Billy és Billie ugyanis testvérek. Persze mostohatestvérek, de mégis. Lényegében együtt nőttek fel, sosem bírták egymást, aztán egy kényszeredett családi találkozó jókora berúgásba torkollik, és összegabalyodnak. A tízrészes első évad másnap reggel indul, amikor Billy (Brody) nem lép le hajnalban Billie (Lisa Joyce) lakásából, és nem tesznek úgy, mintha a szex meg sem történt volna, hanem némi zavart ténfergést közös reggeli követ, és annak óvatos felvetése, hogy esetleg több is van ebben a dologban, mint egyetlen részeg éjszaka.A mostohatestvéri viszony briliáns kiindulási pont: itt van két ember, aki nagyon jól ismeri egymást, de sosem jöttek ki jól, a kommunikációjukban a beszólós-basztatós vonal dominál, és ebből – attól még, hogy lefeküdtek egymással – nem tudnak egyik pillanatról a másikra kilépni. Sőt. Folyamatos meccsezés és csesztetés megy köztük, amelyik egyik pillanatban a szexi flörtölés, a másikban a tényleges ellenségeskedés felé billen el. Ráadásul mindketten intimitásparásak, és ebben az érzelmi sérülés veszélyével különösen fenyegető szituációban persze mindig ott a kezükben a védőpajzs, bármelyik pillanatban készek arra, hogy maguk elé rántsák. Egy csomó árnyalattal lehet itt játszani, amit LaBute forgatókönyve és a színészek is maximálisan kiaknáznak.Remekül jelenítik meg ezt az átmeneti, nagyon labilis élethelyzetet, amelyben keveredik az izgalom, amit egy új dolog elindulása okoz, a lebukástól való félelem, a tiltott gyümölcs extra vonzereje, a lelkifurdalás és az erős szexuális vonzalom. Brody egyszerűen briliáns: hezitál, incselkedik, elege lesz, begerjed, eltölti a szeretet, elveszti a türelmét – elég a szemét nézni, folyamatosan leolvashatjuk belőle a mozgásban levő, kavargó érzéseket. Partnere, a kevésbé ismert Joyce sem vall szégyent a kissé túlfejlett védekezőmechanizmussal bíró, és ezért nagyon sok „hogy te mekkora fasz vagy!”-ot elsütő, de nagyon is érzelmes Billie szerepében. Kettőjük dinamikája tökéletes, a kémia pedig olyan erős köztük, hogy erotikus jeleneteiktől el lehet olvadni.És soha egyetlen fals pillanat vagy mondat sincs, a forgatókönyv halálosan pontos. Amikor Billy besokall a túl bonyolulttá és feszültté váló helyzettől, és kétségbeesetten sóhajtva lerogy a kanapéjára, tudjuk, mi mit mondanánk: „nekem erre nincs szükségem”. És azt mondja. Neil LaBute a legjobb formáját hozza. A dialógusok annyira természetesek, mintha improvizáltak lennének, és a színészek olyan életszerűen beszélnek, hogy néha alig érteni, amit mondanak, mert dünnyögnek vagy éppen a másik nyakába fúrt arccal mormognak.

Ha egy sorozat igazán visz magával, képes vagyok irtó gyorsan végigmenni rajta, de ez a tízszer félóra nem kifejezetten a „binge watching”-ról szól. Mivel annyira kevéssé sitcomszerű, és epizódról epizódra egyre drámaibb és mélyebb, sokkal inkább úgy érzi az ember, mintha egy ötórás filmet nézne, amit történetesen tíz részre daraboltak. Alapvetően nem vagyok híve a hosszú filmeknek, de ha előre tudom, hogy ez ilyen, megnéztem volna egy ülésben, öt óra alatt.


Billy & Billie


LaBute logikusan és remek tempóban bonyolítja a helyzetet és fokozza a feszültséget: az első epizódokban Billy és Billie saját magával és egymással folytatott érzelmi harcán a hangsúly, aztán az évad második felében, ahogy családjuk, barátaik és kollégáik tudomást szereznek a kapcsolatukról, egyre inkább az kerül a középpontba, hogy hogyan birkóznak meg a külvilág – szélsőségesen negatív – reakcióival, és hogy a kettejük közti törékeny viszony elbírja-e ezt. Közben a hangvétel is finoman változik: az elején még a könnyed humor dominál, de ahogy haladunk előre, egyre inkább elkomorul a hangulat, a bájos civódást és vérfertőzős poénokat a helyzet nehézségével való igazi, fájó szembesülés váltja fel.

Ami kicsit mégis a hagyományos sorozatokhoz közelíti a Billy & Billie-t, az a mellékszereplők kezelése: a szülők, Billie legjobb barátnője és Billy kollégái kissé sematikusan ábrázolt, elnagyolt figurák, akiknek két feladatuk van: hogy gegeket szállítsanak és hogy biztosítsák a főhősök felett ítélkező külvilágot. Reakcióik önmagukban nem túl érdekesek vagy árnyaltak, de ahogyan lecsapódnak Billyben és Billie-ben és hatást gyakorolnak a kapcsolatukra, az megint csak izgalmas és igazi.


A Billy & Billie összes epizódja megtekinthető a YouTube-on: első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik, tizedik.