Ezért Kanye West korunk legfontosabb élő művésze!

Fotó: Getty Images / Christopher Polk

-

Hogy lehet egy ekkora kreténből világsztár? – teszik fel a kérdést egyre többen. Ők azonban ugyanúgy nem értik a lényeget, mint azok a vaksi tömegek a történelemben, amelyek nem ismerték fel a korszak igazi nagyságait.


Kanye Westet nem lehet kikerülni. Ha az ember esetleg már évekkel ezelőtt levette volna a kezét a kortárs popzene ütőeréről (vagy soha nem is tartotta rajta), akkor sem tudja megúszni, hogy rendszeresen ne ütközzön a Westről szóló cikkekbe. Hír lesz abból, ha valakit elküld a fenébe Twitteren, hírértéke van az eladósodásának, és hírt ér még az is, ha szimplán hülyeségeket beszél. Nem csoda, hogy rengetegszer hasonlítják Westet Donald Trumphoz, az amerikai elnökválasztás demagóg sötét lovához, sőt, maga Trump meg van róla győződve, hogy a rapper titokban imádja őt.

Valószínűsíthető azonban, hogy Kanye West olyan nagyon nem elégedett ezzel a hasonlattal, hiszen ő sokkal nagyobb nevekkel szokta együtt emlegetni a magáét, mégis, az újságolvasók többségének csak egy magamutogató és irritáló celeb marad. Mutassuk hát meg Kanye West példaképeit, és rajtuk keresztül érzékeltessük a zenész, divattervező és polgárjogi harcos nagyságát, és végre mindenki láthatja, hogy tényleg a legfontosabb élő művészről beszélünk.1. Muhammad Ali

„Az emberek szerették vagy gyűlölték Muhammad Alit. A nagyapám rajongott érte, a nagyanyám utálta. De fogadok, hogy többen szeretik Muhammad Alit és emlékeznek rá, mint akik nem. Mert rengeteg hülyeséget beszélt – «Lebegj, mint egy lepke, szúrj, mint egy méh!« –, és szerintem én is hasonlókat mondok. Nyilván nem fog szeretni mindenki, de még mindig inkább engem, mint másokat.” (Ebből a 2006-os könyvből)

A legendás bokszoló és a West közötti párhuzam eléggé adja magát, és nemcsak neki jutott eszébe. Muhammad Ali híres volt arról, hogy folyamatosan osztotta az ellenfeleit, akár még meccs közben is, és minden lehetőséget felhasznált a saját nyilvános fényezésére, mindeközben a feketék korabeli polgárjogi harcából is kivette a részét. Olyannyira, hogy megtagadta a katonai szolgálatot, amikor Vietnamba küldték volna, mondván: „Nem fogok harcolni a Vietkonggal, nem ők hívtak engem niggernek”. Ez akkor igen bátor lépés volt: Ali nemcsak a börtönt kockáztatta, hanem három évig nem is bokszolhatott, noha épp ő volt a nehézsúlyú ökölvívás világbajnoka (a címet aztán el is vették tőle).

West is hasonlóan kemény a Twitteren, akár más rapperek kérdőjelezik meg a nagyságát, akár nyugdíjas rockzenei producerek. (Verekedni is szokott, papparazzókkal.) Ő is szeret a feketék szószólójaként megjelenni olyan fontos ügyekben, mint például abban, hogy ki kap vagy nem kap Grammy-díjat, az önpromóban pedig már túl is szárnyalta a mesterét. Olyannyira, hogy egy teljes életművet épített saját magára: Kanye West művészetének a legfőbb és egyetlen témája ugyanis Kanye West maga.2. Pablo Picasso

„Ha képzőművész lennék, az lenne a célom, hogy olyan legyek, mint Picasso, vagy még nála is nagyobb. Az emberek mindig viccesnek találják, ha olyanokhoz hasonlítjuk magunkat, akiknek ilyen életművük van, pedig ez a mentalitás nyomja el az emberiséget.” (2015)

Kanye többször is hasonlította már magát a nagy nevű festőhöz, legutóbb az új lemez címében (The Life of Pablo) utalt rá félreérthetetlenül, még ha utólag Szent Pálra is akarta fogni az egészet. És miért ne hasonlíthatná? Pablo Picasso egyik legismertebb és legnagyobb jelentőségű munkája, az Avignoni kisasszonyok a maga idejében botrányos és sokkoló hatású festmény volt, amely nemcsak a kubizmust előlegezte meg, hanem a teljes modern képzőművészet alapművének tartják. Picasso csaknem egy teljes évtizedig csak a műtermében mutogatta a képet, és utána is még hosszú évekbe telt, mire megkapta a neki kijáró elismerést.

Hasonló nehézségekkel kellett szembenéznie Kanye Westnek is, amikor az 808’s and Heartbreak című 2008-as lemezén váratlanul rappelés helyett énekelni kezdett, felfedezte a műfaj számára az Auto-tune effektet, és a lemeznek tényleg nagy hatása volt a hiphop és az R&B előadók körében. Westnek ugyanúgy meg kellett küzdenie a közönnyel és a kor értetlenségével, mint Picassónak: a lemez csak 7,6-os osztályzatot kapott a meghatározó zenei magazin Pitchforktól, és mindössze csak egyetlen hétig vezette az amerikai albumeladási listát, sőt, még Grammyre sem jelölték – a legtöbb művész összeroppanna ennyi sorscsapás alatt. Szerencsére West nem vesztette el a kedvét, sőt, ellentétben a még évekig a kubizmuson csámcsogó Picassóval, gyorsan újabb lemezzel sokkolta a világot.3. Leonardo da Vinci

„Képzeljék el, ha da Vinci, Michelangelo vagy Galileo nem foglalkozhatott volna mással, csak azzal az egy dologgal, amiről végül is híresek lettek. Tehát da Vincinek csak egy ötlete lehetett volna. Az ellentábornak jelzem, hogy nem azt mondom, hogy én vagyok da Vinci, de emberként jogom van ahhoz, hogy bármihez hasonlíthassam magamat.” (2015)

És ha valaki, akkor Kanye West tényleg hasonlíthatja is magát hozzá. Leonardóról mindenki tudja, hogy ő volt a reneszánsz ember maga: ha épp olyanja volt, megfestette a Mona Lisát, máskor ostromgépeket és csatornarendszert tervezett, és ha végképp semmi nem jutott az eszébe, még akkor is fontos anatómiai vagy egyéb tudományos felfedezéseken törte a fejét.

Hasonlóképpen Westet sem lehet beskatulyázni a rapper/popsztár kategóriába, hiszen nyitott például éttermeket is! Sőt, ma már legalább annyira aktív divattervezőként, mint zenészként. Így tervezett már sportcipőt, női és férfi ruhakollekciót, méghozzá nem is akármilyen cégekkel együttműködve: az Adidas, a Nike és a Louis Vuitton egyaránt társult már Westtel. Legutóbbi kollekcióját, a Yeezy Season 3-t egyszerre mutatta be az új lemezével, és a látványosan unott arcú modellek West kreációit viselve álldogáltak türelmesen. Más kérdés, hogy ezeket a ruhákat West a tömegeknek szánta, azok viszont nem fogják tudni megvenni ezeket a kifejezetten drága cuccokat. Viszont kevés divatbemutató keltett ekkora feltűnést, mint ez, és ez már siker, nem igaz?4. Steve Jobs

„Nyilvánvalóan én vagyok Steve Jobs az internet, az üzleti élet, a divat és a kultúra számára is. Pont. Egy nagy lépéssel mindenki előtt.” (2013)

A párhuzam annyira nyilvánvaló, hogy már azelőtt újságcikkek sora foglalkozott vele, mielőtt West kijelentette volna, hogy designerként ő akar lenni „a Gap Steve Jobsa”. Mindketten a letisztult formák hívei: Jobs teljes életművében az egyszerűség az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés, és kritikusok egész sora használja West zenéjére a minimalista jelzőt, akárcsak a ruhakollekcióira.

Jobs történetében az is visszatérő elem, hogy rendszerint jobban tudta, mi kell az embereknek, mint az emberek maguk: több korszakalkotó Apple-termék megjelenése is eleinte főleg értetlenséget váltott ki, de az idő mindig Jobs vízióit igazolta. Kanye West is nem egyszer megelőzte a kort: az 808’s and Heartbreak úttörő szerepét már említettük, de szokás a Stronger című, Daft Punk-hangmintára épülő számát is a hiphop és az elektronikus tánczenék házassága előfutárának tekinteni, és azóta is mindegyik lemezével tudott valami meglepőt húzni. Mondjuk pont a legújabb lemeze esetében mintha kevesebb szó esne magáról a zenéről, és annál több a divatbemutatóval egybekötött megjelenéséről, de egész biztos csak hetek kérdése, és ezek is ugyanekkora slágerek lesznek majd, mint amennyire elterjedt az iPhone vagy a Macbook Air.


Kanye West a legfontosabb, Steve Jobs


5. Martin Luther King

„Volt egy álmom: én voltam Martin Luther King.” (2013)

Ha nem mondaná, akkor is egyértelmű lenne, hogy West valójában nemzedéke legnagyobb polgárjogi harcosának tekinti magát. Ennek köszönheti az igazi ismertségét is: 2005 augusztusáig West egy tehetséges rappernek számított, akit a hiphop-rajongókon kívül nem sokan ismertek. Aztán jött a Katrina hurrikán áldozataiért rendezett segélykoncert, melyen West amerikai tévénézők milliói szeme láttára mondta azt, hogy George Bush nem törődik a feketékkel, és onnantól már mindenki ismerte a nevét, természetesen maga az elnök is.

Martin Luther King egy bő évtizeden keresztül volt az amerikai polgárjogi mozgalom vezető alakja, és ezt most már elmondhatja magáról West is, csak ő emellett még 21 Grammy-díjat is kapott. Pedig közben Kinghez hasonlóan ő is folyamatosan szenved az amerikai média rasszizmusától: új lemezéről például néhány újságnak volt képe azt írni, hogy nem a világ valaha volt legfantasztikusabb alkotása, és a Pitchfork is megalázta egy 9-es osztályzattal. Ezt követően érthető, hogy felszólította az összes „fehér kiadványt”, hogy a jövőben ne okoskodjanak a fekete zenéről többet. „Imádom a fehér embereket, de sosem fogjátok megérteni, mit jelent egy rabszolga ükunokájaként ilyen sokra vinni” – indokolta többek között a kifakadását West, aki szerint „a rendszert úgy tervezték meg, hogy a feketék szükségszerűen elbukjanak, és egyedül a zenén keresztül hallathatjuk a hangunkat”.


Kanye West a legfontosabb


6. Andy Warhol

„Én vagyok Warhol. Én vagyok a nemzedékünk legnagyobb hatású művésze.” (2013)

Andy Warhol az utolsó olyan képzőművész, aki tényleg ikonikussá tudott válni. A Campbell-féle leveses konzervről vagy a korabeli popkulturális ikonokról – Elvis Presleyről, Marilyn Monroe-ról vagy akár Mao Ce-tungról – készült portréit még az is felismeri, aki életében be nem tenné a lábát egy múzeumba. Kanye West azonban még egy lépéssel továbbmegy: neki nincs szüksége sem másokra, sem unalmas kiállításokra.

Kanye ugyanis egy briliáns húzással összekötötte a magaskultúrát a leggagyibb celebkultusszal, és elvette feleségül azt a Kim Kardashiant, aki az ismertségét egy szexvideónak és egy valóságshow-nak köszönhette. Az üzletileg sem előnytelen házasságot ugyan az irigyek próbálják pusztán érdekkapcsolatnak és pr-házasságnak beállítani, pedig a vak is láthatja, hogy ezt a két embert a Jóisten is egymásnak teremtette. Kim és Kanye ketten pedig bármit csinálnak, ikonikusabbá válik, mint bármi, ami fellelhető a Szépművészetiben. Kim és Kanye a Vogue címlapján? A meztelen Kim és Kanye egy motorbiciklin a Bound 2 videoklipjében? Csupa-csupa győzelem. És mikor kapott Andy Warhol 2,4 millió Instagram-lájkot bármire is, mint Kanye és Kim az esküvői képükre?!


A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on


7. Michael Jackson

„Nem lennék Kanye West, ha nem lett volna Michael Jackson. De képes voltam én is olyan magasságokba emelkedni. És már eljutottam egy olyan pontra, ahová Michael Jackson sosem. Elértem a csúcsot, kreatív emberként és hírességként is, és ott vagyok már tíz éve folyamatosan.” (2015)

A 2009-ben fiatalon elhunyt Jackson kétségtelenül a nyolcvanas évek legnagyobb popsztárja volt: nem elég, hogy iszonyatos példányszámban keltek el a lemezei, ő maga pedig zseniálisan énekelt, táncolt és eközben még igazi stílusikon is tudott maradni, mellesleg úttörő jelentőségű videoklipeket is készített. Kanye Westnek viszont teljesen igaza van abban, hogy Jacko a nyolcvanas évek végére kifulladt, fokozatosan elveszítette a naprakészségét, ezzel szemben Kanye West már több mint egy évtizede töretlenül ontja magából a művészetet.

A kukacoskodók most megjegyezhetik, hogy igen, Jackson talán jobban tudott énekelni, de Kanye West attól Kanye West, hogy olyan ötleteket képes bedobni ilyenkor, mint az Auto-tune. Vagy hiába döntött abszolút rekordokat a Thriller lemez, mikor jutott volna eszébe Michael Jacksonnak ezt egybekötni egy divatbemutatóval, húszezer ember jelenlétében a Madison Square Gardenben? És különben is, Kanye West egybehangzó vélemények szerint leginkább producerként, nem pedig előadóként képes nagyot alkotni, Jacko viszont mozdulni sem tudott Quincy Jones nélkül. És ma a harmincon aluliak közül hányan ismerik vajon a Thrillert, és hányan a Strongert vagy a Niggas in Parist? Így múlik el.


Kanye West a legfontosabb, Michael Jackson


8. Szókratész

„Én vagyok Szókratész, csak a bőröm csokoládészínű.” (2010)

Az egyik legnagyobb hatású ókori görög filozófusnak is meggyűlt a baja a saját társadalmi közegével, olyannyira, hogy végül meg is halt a meggyőződése miatt. Hogy Kanye West meghalna-e a meggyőződéséért, az egyelőre nem derült ki, de nincs okunk azt gondolni, hogy nem tenne így, és az élete árán is bebizonyítaná, hogy ő korunk legnagyobb hatású művésze.

Szókratész egyik legtöbbet idézett gondolata az, hogy „tudom, hogy semmit sem tudok”. Kanye West is nyilvánvalóan ebből a gondolatmenetből vezette le, hogy a több mint ötven nő által nemi erőszakkal vádolt fekete komikus, Bill Cosby bűnösségében sem lehetünk biztosak. Sőt, ki is írta nemrég a Twitterére, hogy „Bill Cosby ártatlan!”. Lett is nagy felháborodás, többek szerint Kanye Westnek agyára ment a feltűnősködés, noha bármibe lefogadnánk, hogy a hőzöngőknek fogalmuk sincs a klasszikus görög filozófiáról.


Kanye West a legfontosabb


9. Michael Jordan

„Valahányszor tettem valami nagy dolgot, ami aztán végigfutott az interneten, az igazságért küzdöttem. Ha Michael Jordan kiabálhat a bírókkal, akkor én mint Kanye West, és mint a zene Michael Jordanje, szóvá tehetem, ha valami helytelen.” (2013)

Minden idők legnagyobb kosárlabdázója, egyben az NBA első dollármilliárdosa, aki a Nike Air Jordan cipővel egy világhódító márkával is büszkélkedhet. Kanye tehát feladta magának a leckét, amikor magát Jordanhez hasonlította, de ha valaki, akkor Kanye West megteheti ezt. Különösen igaz ez azért, mert Jordan a második visszavonulása után már csak levezetni tért vissza, Kanye West viszont nagyjából ugyanennyi idősen ért a csúcsra, és a határ még mindig a csillagos ég. További közös vonás, hogy West is a háttérbe húzódott egy időre 2009-ben, amikor a Taylor Swift-beszéd félbeszakítása miatt ellene fordult a közhangulat.

Igaz, Jordannel ellentétben Westet valamiért nem látják szívesen mindenütt: tavaly például százezer aláírás gyűlt össze azért, hogy halasszák el a fellépését a Glastonbury fesztiválon, és egyre többen próbálják elhitetni magukkal, hogy West is túljutott a zenitjén, ami mindenkivel előfordult a poptörténetben legfeljebb egy évtized után. Ők csak azt nem veszik észre, hogy Kanye West élete már önmagában egy nagy performance és műalkotás, és régen túl van már azon, hogy a slágerlista-pozíciók határozzák meg a súlyát.


Kanye West a legfontosabb, Michael Jordan


10. Jézus Krisztus

„Épp most beszéltem Jézussal. »Mi újság, Yeezus?« – kérdezte, mire mondtam, hogy »Nyugi van, próbálom egy halomba gyűjteni ezeket a milliókat.« Tudom, hogy ő a legnagyobb, de én majdnem ugyanakkora vagyok.” (2013)

Ez az I am a God című számban van, ami épp a Yeezus című lemezen jelent meg (a Yeezy Kanye beceneve). West régebben szerepelt már a Rolling Stone címlapján is töviskoszorúval és tunikában, a Yeezus turnéján pedig feltűnt egy Jézusnak nevezett és öltöztetett férfi is. Nem is lenne értelme tagadni, hogy Kanye Westnek van némi istenkomplexusa.

No de, kinek nem lenne istenkomplexusa 19,8 millió Twitter-követővel? 21 Grammy-díjjal? Oldalán a világ legjobb seggű nőjével? És még azt is megengedheti magának, hogy 53 millió dolláros adósságot halmozzon fel? Majd ha a károgók is elérik mindezt, és utána is képesek két lábbal a földön járni, beszélhetünk a többiről!


Kanye West a legfontosabb


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!