Ezért jártak jobban a román devizahitelesek

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Felvételkori árfolyamon kell lejre váltani a román devizahiteleket. A tartozás így felére csökkenhet, ennek azonban csak 50 ezren örülnek.


Eredeti, vagyis felvételkori árfolyamon kötelesek visszaváltani a svájci frank alapú hiteleket Romániában a bankok, miután a képviselőház egyhangúlag elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot. Ez meglehetősen komoly segítség a devizahiteleknek, hiszen a válság kirobbanása óta a román lej csaknem felére gyengült a svájci frankhoz képest: 2008 elején még két lejt kellett csak adni egy frankért, ez a pénzügyi válság kirobbanására, vagyis szeptemberre 2,16-ra emelkedett. Innen meredeken fölfelé vezetett az út, 4,327-ig, mára 4,14-re csökkent. Ez tíz év távlatában 89 százalékos gyengülést jelent, vagyis változatlan kamatok mellett lényegében duplájára emelkedhettek a törlesztőrészletek.

Mivel a jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes, ezért az átváltás minden ügyfél esetében más árfolyamon történik. A képviselőházban elfogadott a tervezetből törölték azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztő-részleteket fizető frankhitelesek jogosultak az előnyös konverzióra, miként azt a feltételt is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta a törvény hatályát. Könnyű belátni, hogy ez jelentősen megbonyolítaná a szabályozást, ráadásul meglehetősen aggályos is lenne – hiszen a részlet egyrészt bármikor meghaladhatja a jövedelem 50 százalékát, másrészt irreális lenne, ha a 249 ezer frankos hitelt le lehetne felezni, a 251 ezrest viszont nem.


A román képviselők inkább megszavaztak mindent


A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben megpróbálta lebeszélni a honatyákat arról, hogy a frankhitelek átváltásáról így alkossanak jogszabályt. A BNR szerint a törvény kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát, mivel arra kényszeríti a bankokat, hogy lejt adjanak el mintegy 1,2 milliárd euró értékben. A romániai devizahitel-kitettség messze nem akkora, mint Magyarországon volt.

A tavaly év elején a frankárfolyamgát eltörlése mindössze 75 ezer lakossági ügyfelet érintett Romániában, a harmaduk azóta megegyezett bankjukkal a hitel lejre váltásáról. Idén nyáron a több mint 50 ezer még meglévő lakossági frankhitel 5,8 milliárd lejt (400 milliárd forint) tett ki, 25 százalékkal kevesebbet, mint tavaly év végén. Ez meglehetősen messze van a magyar állománytól: nálunk 2014 végén 500 ezer devizahitelest érintett a forintosítás, akkor a lakossági, jelzálogalapú devizahitelek értéke 3500 milliárd forint volt. Mára gyakorlatilag megszűnt a devizahitelállomány.

Cristian Paun gazdasági szakértő a Digi 24-nak nyilatkozva elmondta: a most elfogadott konverziós törvény semmit nem mond a kamatról, és gyakorlatilag azokat jutalmazza, akik 2008 előtt a lej, vagy akár euró-kamatnál jóval kisebb kamat miatt vállalták a svájci frank árfolyamkockázatát, és így szerinte a most elfogadott törvénnyel azok jártak rosszul, akik felelősen vettek fel hitelt.