Ezerrel fegyverkeznek, de nem ez volt a legvéresebb háborús év

Fotó: Office of Naval Research / John F. Williams

-

Lézerlöveg, mágneságyú és gyilkos drónok: minden nagyhatalom nagy haditechnikai fejlesztéseket végzett 2015-ben.


Ha a világ egészét nézzük, 2015 viszonylag békés volt. Úgy általában kevesebben haltak meg erőszakos bűncselekményekben, kevesebben haltak meg csatatéren, mint tavaly – de többen, mint 2010-ben. Az Egyesült Államok rendezte a viszonyát Iránnal, Kubával. Csak a szíriai háború és a terrortámadások ne lennének. A terrorizmus egyébként minden látszat ellenére globális méretekben nem jelentős halálok, igaz, nagyon sokkoló.


A további véralgebra helyett nézzük, mi történt idén a haditechnikában.


A robotok nem veszik el a munkánkat

A katonáknak továbbra sem kell attól félniük, hogy kitúrják őket a munkahelyükről a gyilkos robotok, és kénytelenek lesznek a verandáról lövöldözni üres sörös dobozokra. Az Egyesült Államok haditengerészete a héten jelentette be, hogy kipróbálta ugyan a Google-tulajdonban lévő Boston Dynamics által gyártott négylábú teherhordó robotot, de egyelőre nem volt elájulva tőle. A robot túl hangos a csatatérre, elárulja a katonák pozícióját, több a baj vele, mint amennyi hasznot hajt. Terepjáró képességeiről viszont legalább csupa jót mondtak.


A katonák Cujónak nevezték el a robotot


Drónügyben a legnagyobb truváj a The Intercept által, kiszivárogtatott dokumentumok alapján megírt többrészes The Drone Papers cikksorozat volt. Nem mond nagy dolgokat, csak rendkívül nyugtalanítókat. Olyasmiket, hogy a drónprogramot alapvetően gyilkolásra hegyezik ki, hiába lehetne több információt kiszedni egy élve elfogott terroristából, mint egy lebombázottból. Meg olyanok, hogy egy öt hónapos hadműveletben a csapásokban megölt emberek csak tíz százaléka volt célpont. A harci drónok messze nem azok a lézerpontosan ölő fegyverek, ahogy beállítják őket. A csapások engedélyezésére pedig természetesen van kialakult lánc, amely az elnökkel végződik.


A képen látható acéllemez egyáltalán nem fogja zavarni a lövedéket


Tűz minden lézerből

Futurisztikus fegyverek tekintetében remek évet zártunk. A lenti videón megtekinthetik, milyen az, amikor a BAE Systems által az amerikai haditengerészetnek kifejlesztett railgun tíz milliszekundum alatt nulláról a hangsebesség hatszorosára gyorsít egy lövedéket elektromágnesekkel. A lövedék úgy megy át az acéllapokon, mintha ott se lennének. Jövőre pedig az ágyút kipróbálják a USS Zumwalt rombolón is.


Az ötlet amúgy Kínának is megtetszett: épít is railgunokat, ráadásul frissen megjelent találgatások szerint az amerikaiak speciális, nagy rombolóerejű töltényeit is lekoppintotta már.A USS Ponce-n már 2013 óta van egy 30 kilowattos lézerfegyver, de a fejlesztések nem álltak meg. A légierő a nehézfegyverzetű, közvetlen támogató feladatot ellátó repülőit – ezek azok a gunshipek, amelyeknek ágyúcsövek lógnak ki az oldalán – lézerekkel és fájdalomfegyverekkel szeretné felszerelni. A Lockheed Martin pedig egy katonai expón mutatta be, hogy lézerfegyvere képes ökölnyi lyukat égetni egy terepjáró motorblokkjába.


Továbbá az idén bemutatott új Star Wars-filmben is volt nagy sugárfegyver.


Még évekig elvitatkozgatnak az F-35-ön


Vitatott sikerek

Ismerik a mondást a közös lóról? Körülbelül ez lett igaz a haditengerészet, a légierő és a tengerészgyalogosok közös igényei alapján kifejlesztett F-35 repülőgépre is. Drágább is lett a kelleténél, később is készült el, nem is olyan jó, ráadásul folyamatosan vitáznak róla. Például arról, hogy kell-e annyira jónak lennie manőverező légi harcban – gondoljanak a Top Gun légi akrobatikájára –, ha egyszer az a célja, hogy rakétájával még az előtt kilője az ellenséget, hogy az egyáltalán feltűnik a horizonton. A viták várhatóan a jövő évre is áthúzódnak, a gépet gyártó Lockheed Martin pedig addig is büszke lehet arra, hogy idén leszállította a vállalt 45 repülőt.


katonai fejlesztések, USS Zumwalt

Egyelőre őrületesen drága tesztplatform a Zumwalt


Hasonló félsikernek számít egyelőre a következő generációs Zumwalt romboló is, amelyet idén vízre bocsátottak ugyan, de mire ez megtörtént, az eredeti 32 hajós megrendelés három darabra olvadt. Ez növeli a költségeket, és már azelőtt rossz viccé teszi a hajóosztályt, mielőtt igazából kipróbálták volna. Ezen a hajón fogják azonban tesztelni a haditengerészet összes futurisztikus fegyverét – köztük a railgunt is –, mert elektromos rendszerét felkészítették az ilyen mértékű igénybevételre. Ha pedig ez nem lenne elég sci-fi, kapitányát James Kirknek hívják.


Boldog szülinapot, légpárnás!

Nem csak katonai technológia, de meg kell emlékezni arról, hogy idén ősszel lett hatvanéves a légpárnás hajó. Van ráadásul katonai aktualitása is, Kína júliusban egy hadgyakorlaton mutatta be a 2014-ben Ukrajnától és Görögországtól vásárolt Zubr-osztályú légpárnásait. Ezek azok szállítógépek, amelyek három harckocsit vagy 300 embert tudnak 100 kilométer per órás sebességgel 500 kilométer távolságra szállítani. Azaz tökéletes eszközök arra, hogy valamelyik dél-kínai-tengeri szigetre kirakjanak három tankot.


katonai fejlesztések, kínai Zubr osztályú légpárnás

Már kínai színekben az orosz légpárnás


És ha már a Dél-kínai-tenger idén befejeződött több sziget építése. Tavaly ezek még alig álltak ki a vízből, ma viszont ki lehet kötni mellettük hadihajóval, felszáll róluk egy repülőgép, meg terepruhás embereket lehet rajta állomásoztatni. A legtöbb ilyet Kína építette, de Vietnam, Malajzia, Tajvan és a Fülöp-szigetek is megnagyobbított néhány atollt a vitatott jogállású Spraty-szigetek térségében. Az egyre forróbb helyzetet Amerika is kihasználta, B-52-es bombázókkal és egy rombolóval közelítette meg november közepén a támaszponttá épített atollokat. Kína nem volt boldog.


Ó, azok az oroszok

Külön cikksorozatot érdemlő téma, hogy egészen pontosan mi történik Szíriában, vagy hogy ki harcol ott kivel. Ami viszont biztos, hogy Oroszország vitt néhány fegyvert kipróbálni és bemutatni. Az év elején már volt szó arról, hogy tengeri tesztre megy az Improved Kilo NATO-kódnéven ismert – és esetenként Fekete Lyuknak becézett – lopakodó tengeralattjáró. Ősszel már erről a tengeralattjáróról indított cirkálórakétákkal lőtték az Iszlám Állam által megszállt Rakkát. A támadás legalább annyira volt erőfitogtatás, mint valós harci cselekmény.Szíriában vannak az oroszok legjobb légvédelmi eszközei is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az orosz hadsereg korszerűsítése véget ért, annál sokkal rosszabb pénzügyi helyzetben van az ország. Bemutatónak és az amerikai külpolitikát zavaró tényezőnek viszont ügyes, amit csinál. A Krím megszállása miatt Moszkva kénytelen volt lemondani a francia Mistral-hajók megvásárlásáról, de az ügyből is az oroszok kerülnek ki jól: a hajókat nem nekik adták el, ellenben minden jel arra mutat, hogy az azokhoz szükséges helikoptereket Oroszország fogja szállítani az új vevőnek.