Ezernél is több halott Mianmarban

Fotó: Mathias Eick, EU/ECHO

-

Az ENSZ adatai szerint valószínűleg már több mint ezren - többségében a rohingja muszlim kisebbség tagjai - vesztették életüket az elmúlt két hét mianmari összecsapásaiban - mondta Yanghee Lee, a világszervezet mianmari különmegbízottja pénteken.


Az ENSZ által közölt szám több mint a kétszerese a mianmari kormány által a héten ismertetett mérlegnek, amely szerint legalább 414 ember, köztük 371 lázadó, a kormányerők 15 tagja és 28 civil halt meg a rohingja lázadók és a biztonsági erők összecsapásaiban.

A világszervezet menekültügyi főbiztosságának pénteki friss közlése szerint az erőszak elől már mintegy 270 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe.

Az összecsapások az utóbbi napokban is folytak az északnyugati Arakán államban, ahol augusztus végén rohingja muzulmán szélsőségesek összehangolt támadásokat követtek el rendőrőrsök ellen, amire válaszul a mianmari hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák.

Pénteken a malajziai parti őrség vezetője közölte, hogy Malajzia hajlandó átmenetileg befogadni a Mianmarból menekülő rohingja muszlimokat.

A Mianmartól több száz kilométerre délre fekvő Malajzia jelenleg is már több mint százezer rohingja menekültnek ad otthont, de az erőszakcselekmények kiújulása miatt újabb, menekülőket szállító hajók érkezésére számítanak.

Zulkifli Abu Bakar a Reutersnek elmondta: még nem érkeztek új menekültek Mianmarból, de ha erre sor kerül, a malajziai parti őrség nem fogja őket visszafordítani. Szükség esetén a dokumentumok nélkül érkező külföldiek számára létrehozott menekültközpontokban fogják elhelyezni a Mianmarból érkező menekülőket - mondta.

Thaiföld szintén jelezte, hogy előkészületeket tesz a mianmari erőszak elől menekülők befogadására.