Ezer uniós projekt van késésben, százmilliárdos a tét

-

Az év végén le kell zárni az előző uniós ciklus szerződéseit, különben elvész a támogatás, de a Miniszterelnökség adatai szerint nagyon sok a csúszás, még a legnagyobb állami intézményeknél is.


Jelenleg 962 uniós társfinanszírozással megvalósuló fejlesztés van késésben – írja szerdai számában a Világgazdaság. A lap a Miniszterelnökségtől kapott információkra hivatkozva írja, hogy az állami és az önkormányzati szektorban 150 milliárd forinttal rosszabbul állnak a közösségi támogatások felhasználásával, mint amennyit a harmadik negyedév végére vállaltak.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak több mint 80, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek félszáz uniós támogatást nyert projektje van késésben, de jelentős elmaradásban van a Budapesti Közlekedési Központ is a fejlesztésekkel.

Nem csak a fejlesztések elmaradása jelent gondot: ha nem történik jelentős változás, akkor több mint 800 milliárd forint körüli uniós támogatással lekötött szerződésállomány sorsa válik kérdésessé pár héttel az előtt, hogy a benyújtható számlák szempontjából lezárul a 2007–2013-as uniós költségvetési időszak.