Ezer menekültet küldene vissza Svédország Magyarországra

Fotó: POOL / YANNIS KOLESIDIS

-

Svédország bírósághoz fordul, ha Magyarország nem tartja be a dublini előírásokat, és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban


Öt észak-európai ország - Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország - nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, arra kérve az uniós intézményt, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Magyarország betartsa a dublini szerződésben foglaltakat.

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a héten levelet kaptak Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztostól, aki leszögezte, Magyarországnak be kell tartania a dublini szabályokat, amelyek értelmében a magyar hatóságoknak kell elbírálniuk azoknak a menedékkérelmét, akiket először Magyarországon regisztráltak, de utána továbbutaztak más tagállamokba - írta az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. Stockholm pedig kész eljárást indítani Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán - mondta el Johansson.

A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint mintegy ezer olyan menedékkérő tartózkodik jelenleg Svédországban, akit Magyarországon regisztráltak menedékkérőként. A magyar álláspont szerint viszont nyilvánvaló, hogy ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére. Arról már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert a görög menekültügyi rendszerben embertelen és megalázó körülmények uralkodnak.

Szijjártó Péter külügyminiszter Johansson nyilatkozatára közleményben reagált: „A svéd miniszternek egy kérdésre kellene választ adnia: közel-keleti illegális bevándorlók, akik közel-keleti országot adtak meg származási országként, hogyan léphettek elsőként Magyarországon az Európai Unió területére? Hogy kerülték ki Görögországot? Vagy Görögország felmentést kapott a közös európai szabályok betartása alól? Valakik meghívták az illegális bevándorlókat, mások nem tartják be a szabályokat, Magyarország pedig viselje a terheket? Erre a kérdésre 3 millió háromszázezer magyar mondott nemet vasárnap. Morgan Johansson véleménye biztos fontos, de 3,3 millió magyar véleménye számunkra sokkal fontosabb.”