Ezer menekült lépte át az éjjel az osztrák-magyar határt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Mintegy ezer menekült érkezett szombatra virradó éjjel a dél-burgenlandi, rábakeresztúri (heiligenkreuzi) határátkelőre azok közül, akiket a horvát-magyar határról szállítanak át, és megérkezett az első csoport az észak-burgenlandi Miklóshalmára (Nickelsdorfba) is - közölte a tartományi rendőrség.


Rábakeresztúrról autóbuszokkal Bécse és Grazba, Miklóshalmáról Bécsbe, a Westbahnhof pályaudvarra vitték tovább a menekülteket. Az osztrákok szombaton Rábakeresztúrnál "néhány ezer", Miklóshalmánál pedig mintegy ezer további érkezőre számítanak.


A menekültek péntek délután lépték át a magyar–horvát határt horvát rendőrségi kísérettel, onnan Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra, regisztrációs pontokra szállították őket tovább. Az osztrák Vöröskereszt a helyszínen van, a hadsereg sátrakat állított fel a befogadásukra.

Az osztrák belügyminisztérium még péntek este a Reuters hírügynökség jelentése szerint azt közölte: nem érkezett hivatalos magyarországi tájékoztatás a buszokkal Ausztria fele tartó menekültekről, így ha nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában, akár meg is tagadható a beutazásuk.