Ezer járatot érint a spanyol légiirányítók sztrájkja

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Háromórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombat délelőtt a légi irányítók Spanyolországban. Az akció célja nem a béremelés, hanem kiállás egy korábbi, spontán sztrájk résztvevői mellett.


Háromórás munkabeszüntetést tartanak a légiforgalmi irányítók Spanyolországban szombat délelőtt, amely mintegy ezer járatot érint. A spanyol fejlesztési minisztérium tájékoztatása szerint a tiltakozó akció idejére 80 százalékos szolgáltatásról állapodtak meg a spanyol légiforgalmi irányítók szakszervezetével (USCA), így arra számítanak, hogy a sztrájk káosz és késések nélkül zajlik majd le.

A szakszervezet négynapos részleges sztrájkot hirdetett júliusban, amelynek a szombati az első napja. Vasárnap délelőtt is háromórás munkabeszüntetést terveznek. Az akció július 25-én és 26-án folytatódik, amikor is a délutáni műszakban hagyják abba a munkát a tiltakozók három órára.

Az irányítók azért sztrájkolnak, mert a spanyol légiközlekedési-felügyelet (Enaire) felfüggesztéssel és fizetésmegvonással büntette 61 barcelonai kollégájukat egy 2010 december eleji spontán sztrájk miatt, amellyel az ellen tiltakoztak, hogy a kormány drasztikusan csökkentette az engedélyezett túlórák számát, és így jelentősen csökkent a jövedelmük.

Az egynapos tiltakozó akció akkor megbénította a spanyol repülőtereket, a kormánynak szükségállapotot kellett hirdetnie. Idén júniusban a navigátorok már tartottak egy négynapos részleges sztrájkot, amely nem okozott fennakadást spanyol repülőtereken. A szakszervezet azért folytatja júliusban is az akciót, mert úgy vélik, nem zajlik valódi párbeszéd az illetékes szaktárcával a követeléseikről.